Zor şartlarda kazandığınız paranın boşa gitmemesi için her yıl kaloriferleri temizletmeniz gerekir. Sağlıklı bir şekilde ısınmayan kalorifer petekleri doğalgaz faturanızın kabarmasına sebep olan en büyük etkendir. Günümüzde insanların tasarlamış olduğu bir çok ısıtma sistemi mevcuttur. İnsanlar her zaman en ekonomik ve sağlıklı olan ısıtma sistemlerini tercih ederler. Kalorifer sistemi bu tercih edilen sistemlerdendir. Fakat başta tercih edildiği gibi ekonomik ve sağlıklı olabilmesi için en az iki yılda bir temizlenerek bakımının yapılması gerekir. Petekleriniz ısınmadıkça kombinizin sıcaklık ayarını yükseltmeye çalışmak yerine sıkıntının kaynağını araştırmalısınız. Kaloriferlerin üst tarafları genelde hep sıcak olur, alt taraflarına su soğuduktan sonra ulaşır. Her tarafı aynı yanmayan radyatörlerinizi değiştirmek çözüm olmayabilir. Kombide ısınan suyun radyatörlere sağlıklı bir şekilde iletilmesi için tesisatınızın temizliği şarttır.
Kombinin pompası suyu sürekli peteklere göndermeye çalışır. Pompanın hızı giderek yavaşladıysa pompanın ayarını bir derece yükseltin. Kalorifer suyunu sürekli çeviren çarklar görevini eskisi kadar güzel yapamaz. Radyatör vanalarının içi tıkalıysa giriş yapan kalorifer suyu engelle karşılaşır. Petek kanalları içinde taş parçaları varsa su dönüş yaparken soğumaya başlar. Kombiye gerekli zaman aralığında dönemeyen su radyatör içerisinde bekleme yaparken 10 derece ısı kaybına uğrar. Peteğin altı kim odada buz gibi olur. Büyük peteklerde alt tarafların daha soğuk olmasının nedeni budur. Makine bağlayıp temizlenen boruların içinden gelen pisliği bir bardak içinde biriktirip bakabilirsiniz.
Kalorifer Tesisatı Neden Temizlenir?
Radyatör sistemindeki temel prensip hızdır. Isınma suyun hızlı dönmesine bağlıdır. Su ne kadar hızlı dönerse ısı kaybı o kadar az olur. Dolayısıyla suyu hızlı çevirmek zorundayız. Suyun hızlı dönmesini engelleyen temel sebepte suyun pis ve çamurlu olması radyatörlerin zamanla sudan dolayı oksitlenmesi, tıkanmasıdır. Bunu çözmek için radyatörlere ve kalorifer tesisatına sıcak su ile birlikte radyatör temizleme kimyasalı uygulanarak bunu bu sistemde normalden daha hızlı şekilde çevirmek gereklidir. Bu sayede radyatörlerde oluşan tıkanma oksitlenme çözülmüş olur. Daha sonra bu çözülmüş oksitlenmeler ve tıkanmalara neden olan çamur, pislik vs. sistemden yine makine sayesinde dışarı atılmalıdır. Her iki yılda bir bu şekilde bakım yaptırılırsa sistem ilk günkü kadar ekonomik ve iyi ısıtır.