Az yakan kombi diye bir şey yoktur. Kombinizi kısık ayarda yaktığınız zaman, az yakar. Yüksek ısıya aldığınızda gazı çok fazla kullandığı için fazla yakmaya başlar. Sadece yoğuşmalı kombilerde enerji tasarrufu %5 daha fazladır. Baca gazını dışarıya atarken gazın su buharına dönüşmesine yoğuşma denir. Yoğuşmalı kombilerde bulunan bu buhar, özel eşanjöre ısı verir. Yoğuşmalı kombiler ortaya çıkan bu ısıyı kullanarak, ortalama %5 gibi bir tasarruf sağlar. Bunların yanında yaktığınız gazın tam olarak verimli kullanılması için, tesisatınızın ve kombinizin bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız, maddi olarak cebinize geri dönüş sağlar. Kombinizi yüksek ısı ayarında yakarken, peteklerden düşük derecede ısı alıyorsanız tesisat temizliği mutlaka yaptırmanız lazımdır. Suyun akışı ne kadar düzenli olursa, kombiniz o kadar çok performanslı çalışır.
Doğalgazı Nasıl Ekonomik Kullanırım?
- Çatı izolasyonunuz yetersiz ise, izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatıdaki ısı kaybı %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz.
- Sistemleriniz zaman ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya zaman ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda, gaz tüketiminiz optimize olacaktır.
- Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki tüm ısı kaybının %15’i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolasyonsuz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları, pencere süngeri ile kaplayınız.
- Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz.
Verimli kullanma oda konforu 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde %6 tasarruf sağlanır. - Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız mutlaka kapatınız.
Sıcaklığın içeride kalması için, geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız. - Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için, duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Tüm ısı kayıplarının %10’u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 cm2 net geçişli havalandırma menfezini, kesinlikle kapatmayınız.
- Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse %15 yakıt tüketimi artar.
- Doğalgaz tüketim cihazı satın almak istediğinizde verimi yüksek olanı tercih ediniz.
- Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.
- Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız.
- Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.
Binalarda Isı Yalıtımı Yoluyla Isınma Veriminin Arttırılması
Bilindiği gibi binalar; pencereler, dış duvarlar, merdiven, ev duvarları, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturası yüksek gelmektedir. Alınacak ısı yalıtımı önlemleriyle halen tüketilen yakıt miktarından Almanya’daki gibi yüzde 50, Amerika’daki gibi yüzde 60, İsveç’teki gibi yüzde 73 tasarruf yapmak mümkün olabilecektir. Nasıl ki bir cihaz alırken satıcıdan cihaz ile ilgili “Garanti ve Kalite Belgesi” isteniyorsa, artık İstanbullular bir bina alırken veya kiralarken o binada ısı yalıtımı projesinin uygulanıp uygulanmadığını ve yıllık yakıt tüketimini soracak ve yakıt tüketimi az binaları tercih edeceklerdir.
Uygun yalıtım ile aşağıdaki oranlarda enerji tasarrufu sağlanabilir.
- Çatı Yalıtımı % 20
- Dış duvar yalıtımı %15
- Pencere-kapı yalıtımı % 15
- Sızdırmazlık önlemleri % 10
Toplam enerjinin %40’ı konutlarda tüketilmektedir. Konutların enerji giderleri; ısıtma, sıcak su, aydınlatma, pişirme, çamaşır yıkama vs. tüketimlerdir. Oransal olarak kullanılan enerjinin;
- % 81’i konutun ısıtılmasında,
- % 11’i banyo ve mutfakta,
- % 8’i elektrikli aletlerde harcanmaktadır.
Çatı yalıtımıyla, çatı katı tavanlarında nemlenme ve yoğuşma önlenmekte, binanın ömrü uzamakta ve çatı katında daha konforlu bir ortam oluşmaktadır. Binaların dış duvarları ısı yalıtımlı ise; çatlak, kabarma, pullanma, nemlenme ve yoğuşma olmaz, binanın ömrü uzar. Isı yalıtımı önlemleri, binanın toplam inşaat maliyetinin en fazla %3’ünü bulmasına rağmen, yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlayarak İstanbulluların bütçesine önemli katkılarda bulunacak ve çevre de temiz kalacaktır. Enerjide tasarruf, en az enerjiden en çok fayda temini ile mümkün olur. En az enerji ile sağlanan konfor şartlarının arzulanan pratik konfor sınırlarına kolayca erişmesi aşağıdaki bireysel önlemlerle mümkündür.
- Kışın en soğuk günlerinde evin iç sıcaklığını en çok 20°C konfor sıcaklığına ayarlayınız. Konfor sıcaklığından sonra 1°C iç sıcaklık artışı %5 civarında bir enerji kaybına neden olmaktadır.
- Odalarda, masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvarlardan uzak tutunuz.
- Güney cephesindeki pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri bu pencereleri panjur, perde ve rüzgârlık ile kapatınız.
- Gece, gündüz ısınan evleri % 50 – 55 nemlendiriniz. 18°C ısınan bir odanın nemlendirilmesiyle, hissedeceğiniz pratik konfor sıcaklığı 20°C`nin üstünde olacaktır. Nemli hava sıcaklığı daha iyi tutacak, buharlaşma azalacağından vücudunuz daha az ısı kaybedecektir.
- Radyatörlerin üstlerini ve önlerini estetik amaçla kapatmayınız, mobilya, perde ve eşyalarla engellemeyiniz. Bu durumda ısı odanıza homojen bir şekilde dağılamaz.
- Radyatör ile duvar arasında boşluk bırakınız. Eğer inşaat aşamasında duvarlara yalıtım yapılmamışsa, radyatör arkası yalıtımını prefabrike folyo kaplı polietilen levhalarla kolayca yapabilirsiniz. Bu durumda ısının odaya yayılmadan önce dışarıya çıkmasını önlemiş olacaksınız.
- •Kullanmadığınız ev bölümlerinin (oda, kiler, antre ve merdiven) radyatörlerini kapatınız.
igdaş.com.tr alıntıdır.
Doğalgazdan Tasarruf Etmek İçin Uygulanacak Yöntemler
Ucuz doğalgaz faturası bir hayal değil. Yukarında yazdığımız tüm maddelerin dışında kombi petek temizliği yaptırarak doğalgaz faturasını düşürebilirsiniz. Kış aylarında ekonomik olarak üzerimize binen bir diğer yük de doğalgaz faturalarıdır. Isınma giderlerini maksimuma indirmek için çeşitli uygulamalar yapılsa da tesisat temizliği ihmal edilmektedir. Oysaki kirlenen bir kalorifer tesisatında sıcak suyun dolaşımını engelleyen partiküller enerji sarfiyatını artırmaktadır. En iyi kombi markası da satın alınsa radyatör petek temizliği yaptırılmadığı için yakıt sarfiyatı artabilir. Petek temizliği yaptırmak doğalgaz faturasını düşürmeye yönelik çalışmalar gibi görünse de kombi ve tesisatınızın uzun ömürlü olmasına ve daha iyi bir ısıtma sağlamasını sağlar. İstanbul Tesisat makineyle kalorifer petek temizli yapan firmadır. Siz de kombi tesisat temizliğini yaptırarak ısı performansını artırabilirsiniz.
Merhaba evimde doğal gaz kalorifer yoktu yeni döşettik evde ısı yalıtımı yok borular alttan değil oda oda dolanarak döşendi bu ay fatura 368 lira geldi 5 Petek yanıyor kombi de su sıcaklığı 35 derecede sizce normal mi Yani kombim borular dolandığı için mi fazla yakıyor
merhabalar tesisat uzunlugu faturada mutlaka yansır
İyi günler ben ilk defa kullanıyorum 4 saat açık kaldı ne ısıttı ne birşey sadece merak ettiğim ilk açıldığı için mi geç sadece biraz ılıdı bende korktuğum için hepsini kapattım evden çıkarken komple kapatmam mı lazım öğrenciyim bu kadar fazla ödeyemem fatura eğer geliyorsa bana bir bilgi verir misiniz?🙏🏻
merhabalar kalorifer sistemlerinde ilk kullanımda sistem içerisindeki havadan kaynaklı ısıtma problemi yaşanır ama havalarını almanız durumunda ısıtma problemi düzelir efendim
MERHABA KOLAY GELSİN BU SENE İLK KEZ KOMBİ KULLANMAYA BAŞLADIK MERSİN DEN YAZIYORUM BU ARADA SİZE USTAMIZ BİZE BURASI GİBİ ÇOK FAZLA SOĞUK OLMAYAN BİR YERDE YOĞUŞMASIZ KOMBİ ÖNERDİ EVİMİZ GÜNEŞ ALMAZ DIŞ CEPHE ISI YALITIMI YOK TERMOSTAT YOK KOMBİYİ SOĞUK GÜNLERDE EN FAZLA 55 DERECEDE ÇALIŞTIRDIM PETEKLER 5 DERECEDE VE 6 PETEK VAR EVDE FATURA 740 TL GELDİ İNSANLARIN 300-400 YAZDIĞINI GÖRÜNCE ŞOK OLDUM BU AY BİRAZ HAVALAR ISINDI VE DENEMEK İÇİN KOMBİYİ 45-40 DERECEYE GETIRDIM HİÇ ISINMIYOR AMA EV YANİ HAVA GÜZEL DİYE İDARE EDİYOR 350 TL GELDİ FATURA .. BEN SICAK SU KULLANIMI KONUSUNDA TEREDDÜTTE KALMIŞTIM AMA ONUNLA BİR İLGİSİ YOKMUŞ TAMAMEN KOMBİ AYARIYLA İLGİLİ O ZAMAN
iyi günler gülcan hanım genel olarak şuanda yoğuşmalı kombiler tercih edilmekte oluo yoğuşmasız kombiler satışlardan kalkmakta ısınma probleminiz peteklerin yapım aşamasında ters bağlantıdan kaynaklı olabilir 740 tl lik bir fatura çok yüksek olup tesisatınızı kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz
selam iki sorum olacak 1. evi oda termostadı ile mi ısıtmak ekonomik yoksa kombinin su sıcaklığıylamı ? şunun için soruyorum oda termostadı kullanıyorum (20 derece ) bu ısıya ulaşıldığında petekler ( 9 adet) yavaş yavaş soğuyor , yarım saat sonra tekrar ısınıyor her petek 5 lt. su alsa 9*5= 45 lt. bu su yarım saat arayla ısınıp soğuyor. bunun yerine kombi su sıcaklığına ayarlasak daha mı tasarruf ederiz.
2.Novadens extra kullanıyorum termosta odada , bunu kombi su sıcaklık ayarına nasıl çevirebilirim.
İYİ GÜNLER NEZİH BEY TERMOSTAT OLAN SİSTEMLERDE EV GENELİ AYNI ISI DÜZEYİNDE STANDART OLDUGU İÇİN TAVSİYE EDİLEN BİR SİSTEMDİR VE KOMBİ DAHA VERİMLİ OLARAK CALIŞMAKTADIR.
KULLANMIŞ OLDUGUNUZ KOMBİNİN TERMOSTATI İLE İLGİLİ OLAN SORULARI KOMBİ YETKİLİ SERVİSLERİNE İLETMENİZ VE YETKİLİ SERVİSLERDEN BİLGİ ALMANIZ DAHA UYGUN OLUR.
Merhaba bende 4 aydır doğalgaz kullanıyorum ilk ay 200 tele geldi ama son üç aydır 400 tele geliyor ısı ayarı aynı ve kombiyi ilk kullanan benim ev sahibi taktirmis ama hiç kullanmamis markası wiessman binanın dış cephe yalıtımı yok birinci kat daha doğrusu bahçe Katı kaldığımız yer fatura yüksek geliyo odemekte zorlanıyorum ne yapmam gerekiyor acaba şimdiden teşekkürler
Merhaba Yeşim hanım son 3 aydır yüksek derecede gelen dogalgaz faturası petek temizlik işleminden sonra % 20 – 25 oranında aşağılara inmektedir.
Merhaba efendim benim 90 metre karelik dairem de demir döküm yoğuşmasız kombimvar termostatimda yok 47lerde 5 petek birde havlupen actim cati katindayim ev isi yalitimli 1 aylik fatura 350 geldi bu normalmidir acaba simdiden tesekkur ederim.
İyi günler Ayşe Hanım. Özellikle faturanızın 350 TL gelmesi pek normal bir durum değil. Hatta biraz fazla gelmiş faturanız. Binada yalıtım olduğu halde bu şekildeyse 350 TL gelmesi hiç normal bir durum değil. Kombiyle alakalı bir problem olabilir. Kombinin gaz tüketimi normalden fazla olabilir. Ya da peteklerinizin içinde çok pislik vardır kombi devir daimi daha zor yaptığı için daha fazla gaz tüketimi yapar. Faturanızda daha yüksek gelir. Önce kombi servisinizle görüşün daha detaylı bilgi alın sonuç alamazsanız eğer firmamızı arayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Merhaba dogal gazı ilk defa kullanıyorum ve evın içerisinde sıcaklık termostatı kombı sıcaklıgını 40dereceye getırıyorum evde olmadıgımda 30dereceye dusurüyorum evın için bu derecelerde ılık olmasına ragmen dogalgaz faturam 300tl gelıyor acaba ben yanlsmı kullanıyorum bılgı alabılırmıyım
Aslında kullanımınız yanlış değil Çisem Hanım. Muhtemelen hattınızın içi çok pis ve su devir daim olurken zorlanıyor ve bu da faturaya yansır. Ayrıca kombinizede bakım yaptırmanızda fayda var. 30 ve 40 derecede 300 tl fatura gelmesi normal bir durum değil. Kaloriferlerinizi temizletirseniz ve kombiye bakım yaptırırsanız sonuç alacaksınızdır efendim.
selamun aleyküm ben kombi almayı düşünüyorum evim 150 metre kare 5.kat bana en iyi verim alacağım kombi markası olarak hangisini önerebilirsiniz vede hangi özellikte olması uygun olur aydınlatırsanız sevinirim kolay gelsin
İyi günler Zeynel Bey. Kombi aldığınızda evin metrekaresi ve petek sayısı önemlidir. Bunun için kaçıncı katta olduğu farketmez. Kombiler konusunda detaylı ve sağlıklı bir bilgiye maalesef sahip değilim. Ama size önereceğim markalar var tabii ki. Vaillant,Buderus,Viessman,Demir Döküm bu kombiler alanında iyi kombiler. Tabii yine son karar sizin efendim.
Merhaba..
Ben bu sene doğalgaz kombi kullanmaya başladım. 125-130 m2\\’lik bir evim var yani 7 odalık bir ev. 25 de yaktım bu ay 336 tl gelmiş fatura. Evım cok guzel ısınıyodu sizce fazla mı? 20de de ılık oluyo. 5 odada yanıyo petek.
İyi günler efendim. Anladığım kadarıyla eviniz merkezi sistemle çalışıyor ya da oda termostatı kullanıyorsunuz. Bu aylarda 336 tl biraz çok gibi duruyor. 20 derecede ılık olması zaten normal ama 25’te biraz fazla. 22 ya da 23 derece ideal olur ve faturada bir sıkıntı yaşamazsınız. Söylediğim dereceler idealdir ne üşürsünüz ne de ev çok sıcak olur. Verimli bir ısınma yaşarsınız efendim
Yogusmali kombılerde en az kac petek calistirilmalidir
Yada tek petek calistirmak kombıye zarar verir mi
İyi günler İskender Bey. Doğalgazı verimli kullanalım derken tek petek çalıştırıp yakarsanız eğer kombiye büyük zararlar verirsiniz. Hatta kombiniz arıza verecektir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için en az 3 petek çalıştırmak yararınıza olacaktır efendim. 3 petekten sonra çalıştırıp çalıştırmamak sizin elinizde. Uygun bir derecede çalıştırırsanız hiçbir sorunda yaşamazsınız ve daha verimlide kullanmış olursunuz.
Yoğuşmalı kombiler premix ile doğal gazı hava karışımı ile çoğaltır yani yoğuşma olsada olmasada % 4-5 ilk başta tasarruf olur. Bu yüzden yoğuşmalı kombi tercihiniz iyi bir tercih. Yoğuşmalı kombilerde en az 3 petek çalıştırılması uygun olacaktır 3 peteğin altında çalıştırdığınızda kombiye zarar verebilirsiniz. Ama kombiden kombiye ve gücüne göre değişir tabi ki bu durum. Siz en iyisi daha sağlıklı ve daha işe yarar bir bilgi almak için kombi servisinizle görüşün efendim. Daha net bir bilgiyi onlar size vereceklerdir.
Merhaba.
Bu yıl ilk kez kombi kullanıyoruz evimizde. 100 m2\’lik bir evimiz var. Evimiz ic cephede kalıyor. Alt kat dairesi, üst kat dairesi ve bitişik yan daire var. Kombi (yoğuşmalı) mutfakta. Evde 6 petek + 1 havlupan var. Bizden önce oturanlar oda termostatını salona taktırmışlar fakat bizim yaşam alanı olarak kullandığımız oda farklı ve bu odanın 2 duvarı dış cephe. Apartmanda dış cephe yalıtımı yok. Daire içinde de bu yapılmış değil. Sanırım tesisatın adı merkezi ısıtma oluyor kombi çalıştığında tüm peteklere sıcak su aynı anda gidiyor. Oda termostatını 25 dereceye getirdim. Kombiyi 40-45 derece arasında çalıştırıyorum. Oturduğumuz odayı verimli ısıtabilmek için mutfak, antre ve salondaki (termostatın olduğu oda) vanalarını eşit oranda kıstım. Bu arada petek vanaları klasik vanalar. Sorum şu ki; Oturduğumuz odayı bu şekilde ısıtmak zor oluyor hatta soğuğa yakın ılık oluyor demek daha doğru. Genel bilgiler bu şekilde. Odayı ısıtmak için nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda pek bir bilgi bulamadım internette yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar diliyorum.
İyi günler Filiz Hanım. Öncelikle kombiye yakın olan peteklerin vanasını iyice kısın. Bu petekler zaten her halükarda ısındığı için peteği iyice kısarsanız diğerlerine ısı daha iyi gider. Bu şekilde tüm peteklere uygularsanız bu işlemi o petekten alacağınız verim artar. Ayrıca kombinin derecesini biraz daha arttıabilirsiniz. Çünkü 40 derecede yüksek bir ısı beklemeyin. Hatta uzak peteklerden hiç beklemeyin. Çünkü oraya kombinin yetişmesi düşük ısıda daha zor oluyor. 50 derece soğuk havalarda ideal olabilir. Ayrıca mantolama olmaması cephede ve içerde çok büyük problem petek ısınsa bile mantolamadan dolayı iyi bir şekilde odayı ısıtamazsınız maalesef.
Selamun aleykum salonda kablolu oda termostati var peteindede temosratik vana var kombiyle salon peteginin arasi 11 metre sicaklik istedigim ayarda guzel yatak odasi kombiye 1 metre arada ilk yakin petek salonun sicakligi cabuk dusmeyince kombi devreye girmiyo bunun icin yatak odasi isinmiyor soguk oluyor yatak odasinda termostatik vana yok koludorum cok iyi isiniyo ordanda memnunum sadece yatak odasi bu arada salon koludor yatak odasi acik sadece diger uc odam kapali ikiyuz elli civari faturam geliyor bir oneriniz olurmu yada seyyar termostat onerirmisiniz kaldigim odaya gore uyum saglasin diye yatak odasindaki petegi elle kontrol ettigimde alti ustu isitiyo
Merhaba Yalcın bey odalarınızdaki ısı problemini oda termostatı olan odadaki ayarlanabilir termostatik vananın ısı ayarını kısarak çözüme ulastırabilirsiniz