Kanal Görüntüleme | Pimaş Boru Kamerası

makine-ile-kanal-borusu-goruntuleyen-sirketler-611

Ülkemizde alt yapı sistemleri son on yılda zirveye çıkan inşaat sektörüyle birlikte gelişmeye başlamıştır. Kurulan her mahallenin, ilçenin ve şehrin önce alt yapısının muntazam bir şekilde yapılması gerekir. Aksi takdirde tüm çevre düzenlemesi, yollar ve yapılar olası bir alt yapı zafiyetinden zarar görecektir. Döşenen alt yapı sistemlerinde özellikle atık su kanalları çok önemlidir. Her yağmur yağdığında çevre sularının kanallara dolmasıyla birlikte kanallar yetersiz bir durumdaysa taşma yaşanır ve bölgede maddi ve manevi birçok zarara yol açar. Günümüz şartlarında bölgelerin gelişmişliği alt yapı sistemlerine bakılarak ölçülmektedir. Bu durumda alt yapı tesisatı her yağmurda taşan bir bölge gelişmiş sayılamaz demektir.

Korige Boru Nedir?

Eskiden binalara künk dediğimiz kanal boruları döşense de şimdilerde çoğu binalarda korige borular kullanılmaktadır. Sağlam, çürümeyen, kırılmayan yapılarıyla korige borular, artık kanal yapımında sıkça tercih edilmektedir.   Kanal boruları döşenirken dikkat edilmesi gereken hususların başında, boru eğimi ve çökme olmayacak şekilde döşenmesi gelmektedir. Kanalın döşeneceği noktada bir başka tesisat yani; su, elektrik, telefon hattı vb. varsa, önce onların tespit edilmesi gerekir. Kazı çalışmaları yapılıp boru döşenirken yastık kumlama, yani borunun altının beslenmesi olayı kesinlikle en önemli kısımdır.

Eğer kazıdan çıkan hafriyatı kullanılacaksa ve malzeme taşlı ise, boru altına serildiğinde boruya batabilir ya da borunun belirli kısımlarında yükselme olacağından eğimsizliğe neden olur. Kanalda su birikmesine ve tıkanmalara yol açan bu durum, telafisi zor bir iştir. Tekrar kazılmaya kalkıldığında, üzerindeki asfalt, parke taşı ve tesisat hatları zarar görecektir. Maddi anlamda hem yapan kişi, hem de ülke ekonomisi zarar görür. Her şeyden önce düşünülmesi gereken ülke ekonomisine verilen zarar ülkemizde yaşayan herkese verilmiş olur. Bu yüzden boşa gidecek her kuruş kendi cebinizden çıkacakmış gibi düşünerek, dikkatli ve iyi iş çıkararak ülke ekonomisine katkı yapılmalıdır.

kanal-goruntuleme
Avrupa 0212 647 10 10 Anadolu 0216 340 55 55

Kanal Döşenirken Nelere Dikkat Edilir?

  • Kanalın döşeneceği noktada başka bir tesisat olup olmadığı kontrol edilmektedir (Su, elektrik, telefon, v.b.)
  • Kanal döşenirken boru eğimi doğru verilmelidir.
  • Çökme olmayacak şekilde döşenmesi gerekmektedir.
  • Döşeme işlemi sırasında yastık kumlama yani borunun altının beslenmesi gerekmektedir.

Bazen tüm bunlara dikkat edilmiş olsa da ortaya çıkan arızaları engellenememektedir. Kanal borusundaki problemi çözmek için, bir kanalizasyon hattını kafamıza göre kazıp kırmamız mümkün değildir. Az önce sıraladığımız hususları düşünecek olursak; nerede arıza olduğunu bilmediğimiz durumlarda körü körüne kazmak saçma olacaktır. Ancak gelişen teknoloji sayesinde kanal görüntüleme sistemleri hattın içini görerek hangi noktada problem olduğunu tespit edebilmektedir. Böylece boş yere kazma, kırma işleri çıkması önlenmektedir.

Sokaklardaki atık su ana hatlarında ve buna benzer çapı geniş olan kanallarda genellikle görüntüleme robotları kullanılmaktadır. Ancak bu cihazlar, belirli çaptaki kanallarda kullanılabilmektedir. Örneğin 150’lik bir boruda robot dediğimiz kameralar kullanılamaz. İstanbul Tesisat bu eksiği fark ederek 100’lük, 150’lik ve daha büyük kanalları görüntülemek için kendi bünyesinde yeni bir elle itmeli kanal görüntüleme sistemi üretmiştir. Üretilen bu yeni kanal görüntüleme sistemi, robot görüntüleme sistemine göre değişik özellikler barındırmaktadır. Mesela robot sistemde arıza olan noktayı görebilir ancak bu noktanın nereye denk geldiğini bilenemeyebilmektedir. Zaten arızalı noktayı yukarıdan kazacağımız yeri bilmedikten sonra görmenin de çok manası yoktur.

Elle İtmeli Kanal Görüntüleme Sistemi 

Elle itmeli kamera sisteminde ise arıza olan bölge noktasal olarak tespit edilmektedir. Kanal görüntüleme sırasında gördüğünüz yeri bulabilmek, o yeri görmekten daha önemlidir. Üretilen bu yeni sistemin bir diğer özelliği ise başlığında bulunan tekerlerle ve elle itme gücüyle önüne çıkabilecek pisliklerden taş ve topraktan daha kolay kurtulmasıdır. Robotlarda ise kumandalı olduğundan kendi kendine ilerleme kabiliyeti zayıftır. Yoğun bir pislik, su ya da toprakla karşılaştığında çok fazla zorlanamaz ve engelle karşılaştığı noktada kalır. Ancak boş boru ve büyük kanallarda işe yarayan yönleri çoktur.

Kanal görüntüleme aracı olarak da bilinen robotların eksik kalan yönlerini, elle itmeli kanal görüntüleme kamerası tamamlar. Normal kanal döşeme sisteminde en az 50 metrede bir baca bulunması gerekmektedir. Sistemini buna göre uyarlayan İstanbul Tesisat, 50 metre uzunluğunda kanal görüntüleme kamerası bulundurmaktadır. Kanaldaki arıza tespitlerini de yukarıdan dedektörle yapan ekibimiz, derinliği 4 metreye kadar ulaşan arızaların yerini de noktasal olarak bulabilmektedir. Size de sadece arızalı olan bölümü kazmak kalıyor. Gerekli olduğunda İstanbul Tesisat size bu konuda hizmet verebilmektedir. Alt yapı kanallarında sorun varsa çaresi biziz.

kamera-ile-kanal-goruntulemesi-yapan-firmalar-610

Kamera İle Pimaş Boru Görüntüleme

Kamerayla pimaş açma uzmanlık gerektiren bir tesisat işidir. Çünkü kanallar işlev bakımından pis atık ve suları taşıdığından oldukça önemlidir. Yer altındaki kanal borularına girilmesi oldukça zordur. Gelişen teknolojiler sayesinde kanal hatlarına giriş yapılmadan ya da rastgele kırıp dökme yapılmadan kameralı kanal açma işlemi yapılabilmektedir.

Evlerden ya da fabrikalardan gelen maddeler kanalı tıkadığında rögar kapaklarından taşma olabilmektedir. Bu da yüzeye çıkan pis suların çevreyi kokutmasının yanı sıra sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir.

Çatlakların Tespiti için Kameralı Pimaş Görüntüleme

Pimaş boruları; yanlış döşeme, kullanım hataları ya da çevresel etkiler nedeniyle zaman zaman hasar görmeye müsait boru tipleridir. Bu boruların zarar görmesi sonrasında kılcal ya da derin çatlaklar oluşması doğaldır. Fakat bu çatlaklar çoğu zaman su ve atıkların dışarı sızmasına yol açar. Kanalizasyon sisteminin önemli birer parçası olan borularda meydana gelen çatlakları %100 doğrulukla tespit etmenin en iyi yolu kameralı pimaş görüntüleme olarak kabul edilmektedir.

Pimaş boru içerisine uzatılan aletle pimaş boru görüntüleme süreci başlar. Sorunun ciddiyetini anlamak ve müdahale için planlama yapmak adına incelemeler gerçekleşmektedir. Büyük bir delik ya da çatlak varsa pimaş boru değişimi gerekir. Ancak daha küçük sorunlarda boruyu değiştirmek yerine kanalizasyon borusu tamiri hizmeti tercih edilmektedir. 

Robotla Pimaş Boru Görüntüleme Ne İşe Yarar?

Kanalizasyon borularının görüntülenmesi pek çok açıdan önemlidir. Çünkü bu borularda meydana gelen kırık, çatlak, tıkanıklık ya da diğer sorunlar bütün kanalizasyon sistemini etkilemektedir. Bu kapsamda İstanbul Tesisat ekibi, aşağıda sıralanan amaçlarla robotla pimaş görüntüleme hizmeti sunar.

  • Tesisattaki bağlantıların kontrol edilmesiyle olası kaçakların engellenmesi sağlanmaktadır.
  • Pimaş borularındaki kaçağın noktasal tespiti gerçekleştirilmektedir.
  • Pimaş borularının temizliği incelenerek gerekli durumlarda boru temizliği yapılmaktadır.
  • Tesisatın yapılandırılmasında bir sorun varsa buna yönelik çözümler geliştirilmektedir.
  • Kesin çözüm sağlaması sayesinde tesisat kaynaklı problemlere yönelik maliyetlerin düşürülmesi mümkündür.

Siz de kanalizasyon borusu ya da pimaş borusu için kaliteli bir görüntüleme hizmetine başvurmalısınız. 

Yorum yapın

Tıkla Ara