Ülkemizde alt yapı sistemleri son on yılda zirveye çıkan inşaat sektörü ile birlikte gelişmeye başlamıştır. Kurulan her mahallenin, ilçenin, şehrin önce alt yapısının muntazam bir şekilde yapılması gerekir. Çünkü tüm çevre düzenlemesi, yollar ve yapılar olası bir alt yapı zafiyetinden zarar görür. Döşenen alt yapı sistemlerinde özellikle su kanalları, atık su kanalları çok önemlidir. Her yağmurda çevre sularının kanallara dolması ve yetersiz bir durumda taşması o bölgede maddi ve manevi birçok zarara yol açar. Alt yapıdaki bu sorun o bölgenin ne kadar gelişmiş olduğunun göstergesidir aynı zamanda. Eskiden künk dediğimiz kanal borularının döşendiği binaların çoğunda şimdi korige borular kullanılmakta. Sağlam, çürümeyen, kırılmayan yapılarıyla korige borular artık kanal yapımında sıkça tercih ediliyorlar.
Kanal boruları döşenirken dikkat edilmesi gereken hususlar boru eğimi ve çökme olmayacak şekilde döşenmelidir. Kanalın döşeneceği noktada bir başka tesisat yani su, elektrik, telefon hattı vb. varsa önce onların tespit edilmesi gerekir. Kazı çalışmaları yapılıp boru döşenirken kesinlikle yastık kumlama yani borunun altını besleme olayı en önemli kısımdır. Eğer kazıdan çıkan hafriyatı kullanırsak malzeme taşlı ise boru altına serildiğinde boruya batabilir. Ya da borunun belirli kısımlarında yükselme olacağından eğimsizliğe neden olur. Kanalda su birikmesine ve tıkanmalara yol açan bu durum telafisi zor bir iştir. Tekrar kazılmaya kalkıldığında üzerindeki asfalt, parke taşı ve tesisat hatları zarar görür. Maddi anlamda hem yapan kişi hem de ülke ekonomisi zarar görür. Her şeyden daha önce bunu düşünmeliyiz, oluşan zarar bu ülkede yaşayan herkes için zarardır. Boşa giden her kuruş kendi cebimizden çıkıyormuş gibi düşünerek yapılan işler ona göre dikkatli ve bir kere yapılmalıdır.
Borunun Yerini Gösteren Kamera
Pis su borularının nereden geçtiğini gösteren kameralarda ayrıca verici bulunmaktadır. Türkiye’de Ridgid ve Rothenberger markalı ürünlerin bazı modellerinde bu özellik bulunmaktadır. Fakat borunun geçtiği yeri izlemek için ayrıca bir alet gerekmektedir. Aşağıdan kameranın verici sinyalini açtığınızda yukarıdan bu sinyalin nereden geldiğini takip edecek cihaza dedektör denilir. Farklı frekanslara sahip kameraları izlemek için birbirine uyumlu cihazlar kullanılmalıdır.
Tabi tüm bu konulara dikkat etsek de bazen oluşan arızaları engelleyemeyiz. Kanal borusundaki problemi çözmek içinde bir hattı kafamıza göre kazıp kıramayız. Az önce sıraladığımız hususları düşünecek olursak nerede arıza olduğunu bilmediğimiz halde körü körüne kazmak saçma olurdu. Neyse ki kanal görüntüleme sistemleri ile hattın içini görerek hangi noktada problem olduğunu tespit ederiz. Bize boş yere kazma, kırma işleri çıkmasını önler. Sokaklardaki atık su ana hatlarında ve buna benzer çapı geniş olan kanallarda genellikle görüntüleme robotları kullanılır. Ancak bu cihazla belirli çapları olan kanallarda kullanılabilirler. Örneğin 150’lik bir boruda robot dediğimiz kameralar kullanılamaz. Firmamız bu eksiği fark ederek 100’lük, 150’lik ve daha büyük kanalları görüntülemek için kendi bünyesinde yeni bir elle itmeli kanal görüntüleme sistemi üretmiştir. Üretilen bu yeni kanal görüntüleme sistemi robot görüntüleme sistemine göre değişik özellikler barındırıyor. Mesela robot sistemde arıza olan noktayı görebiliriz ancak bu noktanın nereye denk geldiğini bilemeyiz. Arızalı noktayı yukarıdan kazacağımız yeri bilmedikten sonra görmenin de çok manası yoktur.
Elle itmeli kamera sisteminde ise arıza olan bölge noktasal olarak tespit edilir. Gördüğünüz yeri bulabilmek o yeri görmekten daha önemlidir. Üretilen bu yeni sistemin bir diğer özelliği ise başlığında bulunan tekerlekler ve elle itmenin gücü ile önüne çıkabilecek pisliklerden taş ve topraktan daha kolay kurtulmasıdır. Robotlarda ise kumandalı olduğundan kendi kendine ilerleme kabiliyeti zayıftır. Yoğun bir pislik, su ya da toprak ile karşılaştığında çok fazla zorlanamaz orada kalır. Tabi ki işe yarayan yönü çoktur ama boş boruda ve büyük kanallarda işe yararlar. Kanal görüntüleme aracı olarak da bilinen robotların eksik kalan yönlerini elle itmeli kanal görüntüleme kamerası tamamlar. Normal kanal döşeme sisteminde en az 50 metrede bir baca bulunması gerekmektedir. Sistemini buna göre uyarlayan firmamız 50 metre uzunluğunda kanal görüntüleme kamerası bulunduruyor. Kanaldaki arıza tespitlerini de yukarıdan detektörle yapan firmamız derinliği 4 metreye kadar ulaşan arızaların yerini de noktasal olarak bulabiliyor. Size de sadece arızalı olan bölümü kazmak kalıyor. Gerekli olduğunda firmamızdan da bu konuda hizmet alabilirsiniz. Alt yapı kanallarında sorun varsa çaresi biziz.