Kalorifer Tesisat Borularında Kaçak Tespiti

kalorifer-sistemindeki-kacagi-ilacla-kapatma-yontemi-32

Kalorifer borularında kaçak olduğunu anlamak için, tesisata bağlanılan basınç göstergesinin, en az 2 gün bağlı kalması gerekir. Isıtma borularında 15 dakikalık basınç testi uygulamak, bazen kaçağı belli etmez. Sistemde var olan bir kaçak varsa, bunu anlamanın en güzel yöntemi sistemi tamamen kapatıp göstergeyi takip etmektir. Cihazların çoğu kalorifer kaçağını göremez. Bunun yerine ilaç uygulayarak borudaki çatlağı kapatmak yeterli olacaktır.
Avrupa 0212 647 10 10 Anadolu 0216 340 55 55

Isıtma Tesisatında Kaçak Tespiti Yapan Firma

Bireysel ısıtma sisteminde ya da merkezi ısıtma borularında oluşan kaçakların yer tespiti ile ilgili çalışmaları yüksek tecrübeye sahip İstanbul Tesisat’tan temin edebilirsiniz. Eski yapıların kalorifer borularında inceleme başlatırsanız, çoğunda ufak tefek sızıntılara rastlarsınız. Arada bir kazan ya da kombiye su takviyesi yapmak, bu sorunların geçici olarak çözüm bulmasına sebep olur. Fakat kazana su verme aralığı giderek kısalmaya başladığında, bina yönetimleri için bu problem büyük bir soruna dönüşür. Günlük 3 veya 5 defa su eklenen ısıtma sisteminde, 250 litreye yakın su kayıpları ortaya çıkar. Suyun çok kıymetli olduğu bu dönemlerde, boşa giden bu israfın kısa zamanda durdurulması gerekir. Günlük kayıp çok göze gelmese de hesabı aylığa vurduğunuzda net sonuçlar ortaya çıkar.

kalorifer-tesisatindaki-su-kacagini-termal-kamera-kullanarak-bulan-firmalar-14

Kazan Sürekli Su Eksiltiyorsa

Kazana sürekli su takviyesi yaptığınız dönemlerde, borunun patlak yerinden dışarı su çıkmasını boşuna beklemeyin. Çünkü su asla kendini yukarı verip dışarı çıkmaz. Kalorifer borularının geçtiği yerin altında toprak değil de otopark, daire, bodrum vb. varsa; akan suyun nereye denk geldiğini hesaplayarak, bu sorundan kurtulabilirsiniz. Ama borular direk toprağa gömülü ise bu kaçağı tahminler yürüterek bulmanız imkânsızdır. Bu yüzden rastgele bölümleri kazdırıp kırdırmanız, çok fazla işe yaramayacaktır. Kaçak çok büyük değilse, patlak olan boruya en iyi ve masrafsız çözüm ilaçla olacaktır. Sistemin içerisine gönderilen ilaç, kalorifer borusunda oluşan patlaktan kendini dışarı atarak donmaya başlar. Sakın borunun içinde donar mı, diye korkmayın. Suyun içinde kaldığı sürece ilaca hiç bir şey olmaz. Bu ilaçla beton zemin içinde kalan kombi borularının patlağını kapatmak daha kolay. İspat olarak, çivi sapladığımız yerden ısıtma borusuna ilaçla tamir uygulaması yaparak, 5 yıl sağlamlığını kanıtladık.

Kombi Kaçağı Nasıl Tespit Edilir?

  • Kombi kaçakları çok büyük değilse su kaçak kimyasalı kullanılarak sızıntı onarımı sağlanabilir.
  • Bir diğer yöntemde, sesi dinleyerek kombide meydana gelen kaçak bulunabilir. Toprak altında ya da zemin altında fazla bir derinlik yok ise, kaçağı dinleyerek bulmak kolay olabilir. Bu yöntemle kaçak bulurken, borunun geçtiği yolu iyi bilmek gerekir. Galeri içerisinden giden kalorifer borularında, ses dağıldığı için dinleme yöntemi kullanılması sonuç veremeyebiliyor.
  • İkinci bir yöntem olarak termal kamera ile kalorifer borusunda kaçak tespit işlemi yapılabilmektedir. Yalıtım sorunu olan yerlerde, bu yöntem pek fazla tercih edilmez. Toprak altında kalan kısımları, termal kamera kullanarak inceleme yapamazsınız. Tüm metotlarda derinlik mesafesi, kaçağın yerini bulmak için en önemli faktördür.
  • Kullanılabilecek eski bir yöntem daha var. Uzun ince demir çubuğun ucuna, kuru bez bağlanarak belirli aralıklarla toprağa saplanır. Yaş bir noktaya rastladığınız zaman kazı yapılarak, 2 metre sağa sola kaydırma yaparak, kaçağı bulabilirsiniz. Ancak tahmin edilebildiği gibi bu işlem çok meşakkatlidir.
  • Bazen toprak üzerindeki bitkilerin farklı yetişmesi sizlere oldukça yardımcı olacaktır.

kalorifer-peteklerindeki-borularda-su-kacagini-bulma-yontemleri-23

Kimyasalla Su Kaçağı Onarımı

İstanbul Tesisat, 2009 yılından bu yana, kimyasal ilaç yöntemini en etkili çözüm olarak kullanmaktadır. Ortalama su kaybı hesaplanıp, sistemde var olan su miktarına ilaç oranı bölünerek inet rakamlar ortaya çıkarılır. Bu hesaplamayı yaparken, 100 litre suya 1 litre kaçak gideren ilaç atılmak koşuluyla, delik boruyu %99 oranında kapatabilirsiniz. Su kaçağının maksimum seviyede olduğu dairelerde, sistem ister kombi olsun, isterse merkezi sistem kazan olsun, ilaç kullanmak mantıklı bir iş olmaz. Kaçağın büyüklüğünü, firmamızı arayıp vereceğiniz bilgiler doğrultusunda öğrenebilirsiniz.

Kalorifer tesisat borularında kaçak tespiti yapılabilmesi için, öncelikle kaçağın olup olmadığına dair kendi gözlemlerinizi yapmanız gerekebilir. Bunun da basit bir kaç kuralı vardır. Öncelikle bu önemli hususları belirleyip daha sonra profesyonel yardım alabilirsiniz. Bununla ilgili detaylı bilgilere diğer makalelerimizden ulaşabilirsiniz.

Kaloriferdeki Su Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

  • Kombinin basıncı sıklıkla düşüyor olabilir
  • Alt kat komşunuzdan sızıntı şikâyeti geliyor olabilir
  • Petekleriniz kabarıp şişme yapıyor olabilir
  • Kombiniz sıklıkla su yok arızası veriyor olabilir
  • Dairenizin duvarlarında 1 metreye kadar seviyede rutubet gözlemliyorsanız (Daha yüksekte olan kararlıların sebebi sizin dairenizden kaynaklanamaz)

“Kalorifer Tesisat Borularında Kaçak Tespiti” üzerine 2 yorum

Yorum yapın

Tıkla Ara