Soğuk kış günlerinde kombilerde oluşabilecek olası kombi donma riskine karşı tedbir alabilmeniz için bu yazıyı sizinle paylaşıyoruz.
Kombi Donmalarına Karşı Önlem
Kullanma kılavuzlarında da belirtildiği gibi, olumsuz hava koşullarında donmaya karşı alınacak tedbirlerin iki aşamalı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir:
1- Çalışan ve son tüketicilere teslim edilmiş ürünlerde alınması gereken tedbirler:
Kombinin kısa süreli kapatma ihtiyacı duyulduğunda kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Aksi takdirde donmaya karşı emniyet sistemi devreye girmeyecektir.
Kombinin uzun süreli kullanılmayacağı durumlarda ise elektrik beslemesi ve gaz vanası kapatılmalıdır. Kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, kombi içerisindeki kullanım suyu, kalorifer hattı ve radyatörlerin içinde bulunan su tamamen boşaltılmalıdır.
2- Çalışmayan, son tüketiciye teslim edilmemiş, ilk çalıştırılması yapılmamış ve montaj aşamasında bekleyen ürünler için alınması gereken tedbirler:
- Hermetik kombiler, gaz kuruluşlarının izin verdiği yere monte edilmelidir. Ancak yanmış gazlar, cihazın bulunduğu yerden dış atmosfere atılabilir ve gerekli taze hava dışarıdan alınabilir olmalıdır.
- Kombinin dış mekâna monte edilmesi halinde, çalışmasını olumsuz etkileyecek ve garanti koşullarının sona ermesine neden olacak dış etkenlerden korunması gerekmektedir. (Rüzgâr, rutubet, donma vs.) Bu amaçla iyi havalandırılmış ve dış etkenlerden korunmuş bir mekâna monte edilmelidir. Açık balkonlara kombiler korumasız olarak monte edilmemelidir. Kombilerin balkona monte edilebilmesi için balkonun komple kapatılmış olması gerekmektedir.
- Test amacıyla doldurulmuş olan suyun, test bittikten sonra kombi, radyatörler ve tesisat devresinden boşalttırılması için müteahhitlere, tesisatçılara ve kullanıcılara bilgi verilmelidir.
Doğalgaz Mühendis ve Müteahhitleri ve Üreticileri Derneği (DOĞDER) Başkanı Ramazan Ergün, kısa süreli kapatma ihtiyacı duyulduğunda, kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, elektrik beslemesi ve gaz vanasının açık tutulması uyarısında bulundu.
Kombi Donma Sorunu
Dernek Başkanı Ergün yaptığı yazılı açıklamada, doğalgaz kullanıcılarına, “Ağır kış koşullarının etkisini gösterdiği ve dondurucu soğukların yaşandığı dönemlerde, kombilerde oluşabilecek donma riskine karşı önceden önlem alın,” çağrısında bulundu.
Çalışan ve son tüketicilere teslim edilmiş ürünlerde alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren Ergün, “Kısa süreli kapatma ihtiyacı duyulduğunda kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, elektrik beslemesi ve gaz vanasını açık tutun. Aksi takdirde donmaya karşı emniyet sistemi devreye girmez,” uyarısını yaptı.
Kombinin uzun süreli kullanılmayacağı durumlarda elektrik beslemesi ve gaz vanasının kapatılması gerektiğini dile getiren Ergün, açıklamasında, “Kombinin ve kalorifer tesisatının donmasını önlemek için, kombi içerisindeki kullanım suyu, kalorifer hattı ve radyatörlerin içinde bulunan su tamamen boşaltılmalıdır. Elektriklerin kesilmesi gibi durumlarda ise, kombi içerisindeki kullanım suyunun boşaltılarak, vanaların kapatılması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Ergün, çalışmayan, son tüketiciye teslim edilmemiş, ilk çalıştırılması yapılmamış ve montaj aşamasında bekleyen ürünlere ilişkin alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:
“Hermetik kombiler, gaz kuruluşlarının izin verdiği yere monte edilmelidir. Ancak yanmış gazlar, cihazın bulunduğu yerden dış atmosfere atılabilir ve gerekli taze hava dışarıdan alınabilir olmalıdır. Kombinin dış mekâna monte edilmesi halinde, çalışmasını olumsuz etkileyecek ve garanti koşullarının sona ermesine neden olacak dış etkenlerden korunması gerekmektedir.
Bu amaçla iyi havalandırılmış ve dış etkenlerden korunmuş bir mekâna monte edilmelidir. Açık balkonlara kombiler korumasız olarak monte edilmemelidir. Kombilerin balkona monte edilebilmesi için balkonun komple kapatılmış olması gerekmektedir. Test amacıyla doldurulmuş olan suyun, test bittikten sonra kombi, radyatörler ve tesisat devresinden boşalttırılması için müteahhitlere, tesisatçılara ve kullanıcılara bilgi verilmelidir.
Kış Aylarında Neden Kombi Donar?
Soğuk havalar kombi ve kalorifer tesisatınızı da etkilemektedir. Hava sıcaklıklarının sıfırın altında eksi değerleri bulması halinde kombi donma yapabilir. Böyle bir durumun önüne geçmek için öncelikle kombileri açık balkonlara monte etmemek önlem olarak gösterilebilir. Eğer balkonu kapatma imkânınız bulunmuyorsa kombi dolap içine alınmalıdır. Bunun için plastik malzemelerden üretilmiş kombi dolaplarını kullanabilirsiniz. Kombilerin doğrudan soğuk havaya maruz bırakmak kombi donma problemine davetiye çıkarmaktadır.
Kombinin donmasını engellemek için eğer kısa bir süre kombiyi kullanmayacaksanız elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Eğer geceleri kombiyi kapatıyorsanız donmaya karşı emniyet kilidinin devreye girebilmesi için gaz vanası ve elektrik beslemesini açık tutun. Ancak birkaç gün ya da daha süre kombinin kullanılmadığı durumlarda gaz vanası ve emniyet kilidini kapatıp, tesisattaki suyu boşaltmak gerekmektedir.
Bazı durumlarda kombiye giden soğuk su boruları donma yapabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda boruyu çözmek için sıcak su dökmek işe yarayabilen bir yöntemdir.
Kombi Donarsa Ne Olur?
Kombi, ev ve iş yerlerinde sıcak su ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan oldukça teknolojik çözümlerden bir tanesidir. Öte yandan kombiler ısınma amacıyla da tercih edilen çözümlerdir. Ancak kış aylarında havaların aşırı soğuması nedeniyle kombi suyu donar ve kombi donması problemleri yaşanır. Bu durumda kombi donması ile alakalı önlemler almak gerekmektedir. İstanbul Tesisat olarak kombi donmalarına yönelik ne tür çözümler sunduğumuzu sizlerle paylaşıyoruz.
Genellikle açık balkonlarda yer alan kombilerde donma problemi meydana gelmesi çok doğaldır. Bu tür durumlarda kombinin zarar görmesi söz konusu olabilmektedir. Peki, bu sorunun üstesinden gelmek adına ne yapmak gerekir? Kobi donmalarını önlemenin en iyi yolu ara ara sıcak su ısıtma ve kombiyi çalışır durumda bırakmaktır. Aksi takdirde olumsuz bir sonuç sizi bekliyor olacaktır.
Kombi Donduğunda Kimi Aramalıyım?
Kombinizin donması söz konusuysa vakit kaybetmeden tesisatçınızı aramalısınız. Çünkü tesisatçı kombinin durumunu değerlendirerek en makul çözümleri ortaya çıkaracaktır. Kendi yöntemlerinizle kombiyi çözmeye çalışmanız halinde problemlerin büyümesi de söz konusudur. Bu çerçevede kombi donmalarına yönelik en makul çözüm hiç şüphesiz İstanbul Tesisat’ı aramak olmalıdır. Kombinizin markası ve modeli ne olursa olsun ekibimizden destek alarak süreci titiz bir şekilde yürütmeyi tercih edebilirsiniz.
İyi günler , Afyondaki konutuma doğalgaz
Bağlatacağım , ancak kışı her yıl izmirde çiriyorum , kombi ve peteklerin donmaması için tesisata ilave edilen
DONMAYI ÖNLEYİCE MALZEME VARMI
MARKASI NEDİR , SAYGILARIMLA
İHSAN
Isparta Yalvaç ta yazlık evim var
Kış mevsimi çok sert geçiyor, Kars ile soğukluk olarak yarışıyor diyebilirim 🙂
Yerleşik düzenimiz İstanbul’da
Ispartaya yazdan yaza gidiyoruz,
Doğalgazı her sene zam geldiği için bu yaz bağlatalım ilerde lazım olunca pahalıya gelmesin dedik
İlk kışı görecek sıfır tesisat için nasıl önlem almalıyız.?
Kombi markamız proterm combi mix adlı yoğuşmalı bir ürün,
Kombi servisi çalışır şekilde teslim etmek için tesisata suyu doldurdu, (keşke hiç doldurmasaydın kışın gelmiyoruz gerek duymayız dedim) fakat kombiyi faal görmek istedikleri için tesisata su çektiler ve kombiyi deneyip test ettiler
(Doğalgaz kurulumu yapan şirket, elektrik ve gazı kapatma kışın don koruması olan kombiniz arada sırada çalışıp donmayı engelleyecek, cüzii miktarlarda elektrik ve doğalgaz faturası gelir) başka sorun olmaz dedi
Ama 5 ay hatta 6 ay olmayacağım bir evde elektrik ve doğalgaz açık bırakıp gitmek bana mantıklı gelmiyor nedense
Ayrıca suyu içinden boşaltalım tekrar dediğimde ise, sistemden suyu tamamen boşaltmak mümkün değildir dediler, içerde kalan az miktarda su bile donarsa petek ve kombi eşanjörünü patlatabilir dediler,
Ben şimdi gönlüm de rahat edecek şekilde nasıl hareket etmeliyim.?
Tesisat borularının içerisine antifiriz doldurun. 10 litre antirifiz doldurup kombiyi 1 saat çalıştırın tüm kalorifer petekleri açık kalsın. Sonra kapatın donma olmaz.Yada kompresör yardımı ile tüm suyu tesisattan boşaltın.
Yazlık evde bahçe içinde duvara monte edildi D.D.nitromix. açıkta giden su borularını izole etmenin faydası olur mu?
açıkta bulunan su borularının izolasyonu yapılması kış ve soğuk havalarda su borularının içerisinde kalan suların donarak borunun patlamasına engel olur.
kışın soğuk hava sebebi ile izolasyonu yapılmayan ve patlayan bir su borusu havalar ısınmaya başladığı zaman çözülmesiyle su kaçırarak hem maddi açıdan hemde boşa su israfına sebep verebilir
Kalorifer pex tesisat i nin icinde buz donmuş eritecek bir kimyasal var mı dir teşekkür ederim
merhabalar malesef su donma durumlarında kullanılan bir çözücü kimyasal bilgimiz bulunmamaktadır
Ustam mrb karsda oturuyorum ben sıcak su akmıyor petekler çalışıyor ama kombiyede su alamıyorum servis tesisat donmuş diyor nasıl açabilirim
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Sıcak su veya buhar ile açabilirsiniz. SAYGILARIMIZLA
Ustam iyi günler ben karsta oturuyorum sabah 8 de evden cikip aksam 4 gibi geliyorum o esnadada dışarısi kisin – 12 – 15 arasi oluyor kombi balkonda ama balkon kapali camekan bende evden cikarken kombiyi yaz moduna alsam yani komple kapatmayacagim bu durumda kombi donarmi dedigim gibi balkon kapali.
Merhaba. Soğuk havalarda kombinin balkonda olması sıkıntı olabilir. Ancak sizin balkon cam balkon olduğu için bu sıkıntı bir nebze azalmaktadır. Kombiyi yaz moduna almaktansa en düşük derecede yakmanız daha iyi olur hem kombi tesisatı sıcak kalır hemde donma ihtimali ortadan kalkar. SAYGILARIMIZLA
sadece yaz dönemlerinde kullanılan kombilerde petekleri boşalttıktan sonra her yaz yeniden doldurmaya gerek var mı, yoksa petekler doldurulmadan yaz modunda kombi kullanılabilir mi?
Merhaba. Eğer yaza girerken peteklerin içindeki suyu boşaltırsanız peteklerim içi kurur ve paslanma yapar. Kışa doğru dolum yaptığınız zaman peteklerin ısıtmasında sorun oluşur. Bundan dolayı peteklerin suyunu boşaltmayıın. SAYGILARIMIZLA
kombiyi kışın kullanmayacağımız için peteklerin suyunu boşalttık. sadece yazları kullanılacak kombi için her sene petekleri doldur boşalt yapmalı mıyız yoksa peteklere su vermeden yaz modunda kombiyi kullanmak mümkün müdür?
Peteklerin suyunu doldurt boşalt yapmanıza gerek yok. Sorun olmaz peteğin içinde yazdan kışa kadar kalabilir. Sağlıklı olan budur zaten. Zaten kombinin içindeki suyu boşaltmanız demek kombinizin çalışmaması demek.
İyi günler Ağrı da yaşıyoruz biz havanın -30\’u bile gördüğü zamanlar oluyo kombi mutfakta birkaç günlüğüne evde olmayacağız kombi veya boruların donmaması için ne yapmalıyız kombinin markası Baymak
Merhaba, yapabileceğiniz tek şey kombiyi açık bırakmak olacaktır.
Hafta ici evde bulunmuyorum.Cuma gunu gelip pazar aksami cikiyorum.Kombimi kapatmalimiyim.Acik korsam asgari kac dereceye ayarlamaliyim.g.antep de oturuyotum kar yagiyor.
Evde yokken kombiyi kapatabilirsiniz ancak kombi evin balkonunda yada dışarıda kalan bir kısımda ise – derecelerde donup arıza yapabilir. Donmayacak bir bölümdeyse kombiyi kapatıp geldiğinizde tekrar açabilirsiniz.
Sizin kombilerin donmaya karşıtı koruması oldugundan mı haberiniz yok kimseye bu fikri vermiyorda calissin dursun gibi sacmaliklarla insanlari yaniltiyorsunuz…kombinin gazi elektrigi ve su basinci yerindeyse 5 derece suyu gorunce kart kombi pompasini calistirir..buda artırmazsa 30 dereceye kadar otomatik kombiyi calistirir…
Kombi calisiyor Kombinin heryerini izocamla sardik. Bir problem olur mu
Merhaba, bu bizim uzmanlık alanımız olmadığı için net bir bilgi veremeyeceğim malesef. Kombi servisini ararsanız daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
Öncelikle kolay gelsin…Evimde vaillant marka kombi kullanıyorum,kombi mutfak içerisinde yer alıyor ve bulunduğum bölgede Siverek\’te sıcaklık – derecelere düşmüyor,15-20 günlüğüne evimde olmayacağım,bu süre içerisinde kombiyi hem vanasından hemde elektriğinden kapatsam daha sonra açtığımda sorun oluşur mu? ya da nasıl bir yol izlemeliyim… şimdiden teşekkürler…
İyi günler Serhat Bey. Öncelikle eksi derecelere düşmüyorsa hava zaten tüm her şeyi kapatmanıza gerek yok. En azından vanalarını kapatmanız size bir şey kazandırmaz. Sadece şartelini indirin başka hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Geldiğinizde kombiyi açtığınızda herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız efendiim.
Öncelikle kolay gelsin kombiyi kış boyunca kullanmayacağım nasıl sorunsuz bir şekilde kapatabilirim
İyi günler Mustafa Bey. Kombinin donmasını önlemek için sisteme koruyucu ilaç dökerseniz etkili olabilir. Bunun dışında kombinin donmaması için yapılacak pek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Tabiki sizin yinede kombi servisinizle görüşmenizde fayda var efendim. Daha sağlıklı ve nitelikli bilgiyi onlardan alabilirsiniz.
Kombinin içindeki suyunu boşaltacaksiniz sıcak suyu açarak kombinin vanasını kapatın
İyi akşamlar combim buderus logamax kışın evde olmayacağız combi yada petekler donarmı bu durumda ne yapmam gerekiyor
Eğer bulunduğunuz bölgede sıcaklık evin içinde sıfırın altında – derecelere düşüyor ise su donar. Dolayısıyla petek ve kombideki suda donmuş olur. Ancak petek ve kombiler için özel koruyucu bakım sıvıları bulunmaktadır. Bu sıvılar suyun donmasını da engelleyebilir. Eğer bu tür bir sıvıda bulamazsanız sisteme biraz antifiriz koyabilirsiniz. Böylelikle donmayı engellemiş olursunuz.
Yazlıkta hafta sonları Konbiyi kullanmaktayım.haftaiçi elektirik şalterini suyu gazı kapatıp geliyorom.
Gitgimde tekrar çalıştırıyorum.
Donmayı önlemek için kulanacagım sıvı araçlara konan atifiriz olurmu.
8 metre petek var kaç litre antifiriz komam lazım.
Zararı varmıdır.
İyi günler Ahmet Bey. Antifiriz kullanmanızı kesinlikle önermiyorum. Kombiye bunun tabi ki zararı var. Donmasını önlemek istiyorsanız eğer bizim peteklere koyduğumuz 1 litre koruyucu kimyasalımız var bu ilacı kullanırsanız hem peteklerin hem de kombinin ömrünü uzatırsınız. Bu şekilde daha sağlıklı bir çözüme kavuşmuş olursunuz. Bu bahsettiğim ilaçtan 1 litre yeterli olacaktır.
Sizin kullandiginiz kimyasali nereden alabiliriz?
yazlıkta açık balkonda bulunan kombimi (yani uzun süre kapatacağım) yukarıda yazana göre suyu tamamen boşaltarak kullanabilirim peki kışın hafta sonu için gittiğimde nasıl kullanabilirim
sorum şu aslında yazlığı terkederken kombi ve peteklerin suyunu ben boşaltabilir miyim? yoksa illaki servismi çağırmam gerekli eğer servis çağırmam gerekli ise kışın hafta sonu gittiğimde yine servislemi suyu basıp sonra yine servislemi suyu boşaltmalıyım
yardımlarınız için peşinen teşekkürler
Kombi donmalarına karşı yetkili servisi çağırıp suyu tamamen boşaltmanız gerekecektir. Ama peteklerde ki suyu tamamen boşaltmanız mümkün değil.