Su sızıntılarını sebep olan su borusu çatlamaları yüzünden, alt komşunuzla sorun yaşayabilirsiniz. Hiçbir suçunuz olmadığı halde komşunuzun sizi suçlaması ve elinizden bir şey gelmemesi de sinirlerinizi oldukça bozar. Arızanın sizden olup olmadığını bilmediğiniz için, durum daha da karmaşık hale gelir. Bunların sebebi tesisat borusunun kendiliğinden çatlaması sorunu gelir. Bazen borunun ek yerlerinde de sorun yaşanır. İki tip boru patlağı vardır. Biri ustadan kaynaklanan, tesisat yapımı esnasında yapılan kaynağın kötü olması sonucu oluşan kaçaklardır. Aşırı basınçtan dolayı patlayan borular malzeme kalitesizliğinden kaynaklanan diğer sorundur.
Ustadan kaynaklanan hatalar olan kaynak makineleri ısınmadan yapılan kaynaklarda veya aşırı derecede ısınmış kaynaklarda, sonradan kaçırma olur. Sebebi borunun istenilen kıvamda yapışmamış olmasıdır. Tozlu, kirli, ıslak veya nemli boruya da kaynak yapıldığında tutmaz. İlk kaynak anında boru yapışmış görünse de daha sonra kaçıracaktır. Bu tip arızalar ustanın kaynak esnasında yaptığı hatalardan oluşur.
Diğer bir su borusu çatlama sebebi ise boruların nakliyesi esnasında indirirken ya da taşıma anında herhangi bir darbe alarak çatlaması sorunudur. Ya da borular döşendikten sonra, inşaat halinde olan dairede çalışma yapan başka ustalar tarafında yanlışlıkla çatlatılması meydana gelir. Bazen tesisat borusunun üzerinden geçen el arabası ya da insanlardan kaynaklı çatlamalar da olur. Bunların hepsi boru çatlamalarına sebep olabilmektedir.
Su kaçağı tespiti yapıldığında, borunun aldığı darbeden veya usta hatasından olup olmadığını da anlayabiliriz. Evindeki su tesisat arızasının nedenini haklı olarak öğrenmek isteyen müşterilerimizin sıkça sorduğu soruların başında su borusu neden çatlar sorusu vardır. Yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı bu sorunlar yaşanır.
Çatlayan su borularına karşı alınacak önlemler
Peki, bu sorunlara önlem alınabilir mi? Bazılarına önlem alınabilir, bazılarına ise önlem alınamaz. Örneğin su borularının döşendiği zaman dikkat edilebilir fakat daire sahibi döşeme işlemi sırasında orada olmayacağı için, yine sorumluluk ustaya kalmaktadır. Ya da bunun önlemini inşaat yetkililerinin alması gerekir. Kendi alabileceğiniz önlemlere gelince özellikle sıcak su borularının içinden geçen suyu kaynar vaziyette kullanmamak gerekir. Çünkü su borusu folyolu değilse ya da kompozit değilse sıcak suya dayanmaz ve belirli bir süre sonra çatlar. Folyolu veya kompozit boru olarak adlandırılan borular, iç katmanında sıcak sudan etkilenmeyen bir kaplama bulunan borulardır. Bununla birlikte bir de su basıncına karşı kendiniz de önlem alabilirsiniz. Eğer dairenize giriş yapan su çok basınçlı ise, bir basınç düşürücü taktırarak bu sorunu da ortadan kaldırabilirsiniz. Su borusu nasıl çatlar diyecek olursanız sebepleri ve çözümleri bu şekildedir.
Su borusu çatlamaları su kaçağına neden olmaktadır. Elbette çatlayan su borusunun nereden akıtacağı da belli olmaz. Böyle bir durumda çatlak su borusunun yerini bulma işlemi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde suyun aktığı bölgeden kırılmaya başlanacaktır. Bu işlem yüzünden dairenizde olmayan bir çatlağı arayarak boşa vakit ve para kaybedebilirsiniz. Alt komşunuza çatlayan borudan su akıyor olabilir. Doğal olarak tavanda oluşan su damlalarının kaynağının sizin eviniz olduğu düşünülebilir. Ancak çatlayan borudan akan sular illaki üst kattaki daireden gelecek diye bir şey yok. Çaprazdaki daireden çatlayan su tesisat borusu dolayısıyla su kaçağı sizin altınızdaki daireden çıkabilmektedir. Çünkü su kendi yolunu bularak en rahat noktadan kendini dışarı verecektir. Bu nedenler göz önünde bulundurularak çatlayan su borusunu bulan usta çağırmak en mantıklı ve ucuz seçenektir.
Avrupa 0212 647 10 10 Anadolu 0216 340 55 55
Dayanıklı Su Borusunun Özellikleri
Evin inşaatı sırasında ustalar bazen sorumsuz davranabiliyor ve bu da ilerleyen dönemlerde bizim başımıza dertler açabiliyor. İşte bu durumlardan birisi su borularının dizilimi ve tesisat borularının inşası sırasında gereken özenin gösterilememesi. Bir ev yapılırken dayanıklı su borularının yapımı konusuna öncelik verilmelidir. Adi maldan yapılan bir su borusu kullanılırsa, içinden geçen su zamanla aşınma yapar ve bu da boruların çatlamasına, paylamasına ya da borunun basınca dayanmamasına neden olur. Temiz su tesisatında kullanılan borular ayrı özelliklere sahiptir. Bu borular suyun kalitesini etkilemeyecek şekilde ve korozyona dayanıklı olan malzemelerden üretilmelidir. Basınç arttığı zaman çeperlere yapacağı kuvvet de artacağından dolayı malzemesi sağlam olmalıdır. Aksi takdirde ilerleyen yıllarda su sızıntıları ve boru patlamaları ile karşılaşılabilmektedir.
Kameralı cihaz ile su borusu çatlağını bulan firmalar-Cihaz kullanarak çatlak borunun yerini tespit eden şirketler
Kameralı cihaz ile su borusu patlağı bulunur mu ? Bu sistem aslında tam olarak kulaktan duyma bir yanılgıdan ibarettir. Kamera ile şebeke suyunun olduğu borunun içerisine bakmak mümkün değildir. Çünkü bu borular dardır ve kamera denilen aleti tesisatın içerisine gönderme gibi bir şansımız bulunmamaktadır. Kameralı sistemle sadece atık su tesisatı olarak kullanılan gider borularının içerisinden görüntü almak mümkündür. Peki temiz su kaçağı nasıl tespit edilir? Şimdi maddeler halinde tespit çalışmasını sizlere anlatmaya çalışacağız.
- Öncelikle test cihazı denilen makine uygun bir yerden tesisata bağlanır.
- Ardından boruların içerisine belli bir oranda su basılmaktadır.
- Test cihazına bağlı manometre takibe alınarak herhangi bir düşüş olup olmadığı kontrol edilmektedir.
- Makine bize düşüş olduğunu gösterdiği durumda bir yerde su sızıntısı olduğu anlaşılmaktadır.
- Sonrasında özel olarak üretilen akustik dinleme cihazları ile hiç bir yer kırılıp dökülmeden kaçıran noktanın yeri bulunup işaretlenmektedir.
- İşaretlenen yer açılıp tamiri yapılmakta ve en az hasarla bu probleme son verilmektedir.
Çatlak borunun yerini kırmadan tespit eden tesisat ustaları-Aletle su tesisat borusundaki çatlağı bulan firmalar
İstanbul Tesisat firması yaygın servis ağı ve usta tesisatçı personeli ile İstanbulun tüm ilçelerine hizmet vermektedir. Üstelik uygun fiyatlara kaliteyi ayağınıza kadar getirmektedir. Su kaçağı tespit işlemlerinde adresinize geldikten sonra ekstra ücret talep etmemektedir. Anlaşılan ücretin dışına çıkmadan sadece tamir için ücret alınmaktadır.
İstanbul Tesisat, çatlayan su borusunun yerini bulma hizmeti sağlamaktadır. Siz de kamerayla çatlak boru tespiti yaptırarak pahalı tadilat masraflarından kurtulmak için bizi arayabilirsiniz.
Plastik Su Borusu Neden Çatlar?
Su borusu çatlağı sık sık karşılaşılan bir problem olarak kabul edilmektedir. Ancak pek çok tüketici su borusu neden çatlar? sorusunun cevabını bilmemektedir. Hem su borusu çatlağı giderme hem de kaliteli bir hizmete ulaşmak adına İstanbul Tesisat ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz. Bu sayede plastik boru tamiri ve gerekli diğer hizmetlere ulaşabilirsiniz.
Plastik su borusu patlağı temel olarak 2 nedenden oluşmaktadır. Bunlardan ilki basıncın çok yüksek olması şeklindedir. Borunun belirli bir basınç dayanımının bulunması nedeniyle plastik borulara çok yüksek miktarda basınçla su aktarılmamalıdır. Öte yandan kullanılan boruların taşıma esnasında kılcal çatlaklara maruz kalması da plastik boru çatlağına neden olan durumlar arasındadır.
Plastik Su Borusu Çatlak Tamiri Nasıl Yapılır?
Su borusu çatlakları konusunda yaşadığınız problemleri ortadan kaldırmak adına en makul seçenek hiç şüphesiz tamir olacaktır. Ancak çoğu borunun tamire uygun olmamasından kaynaklanarak boru değişimi gerekli bir durum olarak kabul edilmektedir. Siz de bu konuda en makul seçenekleri değerlendirerek plastik su borusu ya da su borusu tamir hizmeti tercih edebilirsiniz.
İstanbul Tesisat olarak boru tamiri ya da değişimi konusunda titiz bir çalışma yürütüyoruz. Amacımız kaliteli bir hizmet sunma olduğu için öncelikle hizmet ile alakalı alternatifleri inceliyoruz. Su borusu patlağı neden meydana geldiyse buna önlem aldıktan sonra tamir işlemini tamamlıyoruz. Çünkü tamir sonrasında tekrar bir patlak yaşanması ihtimali borunun değişimini yine gerektirecektir.
Slm ustam biz 3 sene önce evi komple tadilat yaptırdık Ve bu işi bir ustaya verdik o da elektrikçi su tesisati boyacı fayansçı parkeci mobilyacı vs hepsi içinde olacak şekilde anlaştık daha 3 sene olmadan 2 kere sıcak su borusu dirsek yerinden patladı bu normal bir olay mı mı yoksa eve çok tazıklı su gelmesinden mi veya Tesisatcı ustasının kalitesiz malzeme kullanmasından mı kaynaklanır ve ben bügün su sayacının yanına basınç düşürücü taktırdım ilerisi için faydası olurmu? şimdiden teşekkürler
merhabalar dairelerde temiz su kaynaklı oluşan su kaçakları işçilik,malzeme ve şebeke basıncından kaynaklı oluşan arızalardır.
kaynak noktalarından oluşan kaçaklar genel olarak yapılan işçilik ve malzeme hatalarından kaynaklı kaçaklar olmaktadır.
pprc borular üretim aşamasında ortalama 12 ile 20 bar basınç ile teste tabi tutulan borular olmakla beraber belirtmiş olduğumuz değerlerin üzerinde basınç oluşursa eğer tesisat kaçağı olabilir
İyi günler bizim evde 3 kez sıcak su borusu patladı 6 ayda bir oluyor kombiyle alakalı olabilir mi suyu çok kaynatiyor en düşük ayarda bide arada kombinin basıncı 2 yi geçiyor bazen de 1 in altına düşüyor kombi yüzünden patlama olurmu merak ettik
Merhabalar Gülten hanım dairenizdeki sürekli meydana gelen sıcak su kaçakları kombinizin sıcak su ısı ayarından ve mevcut tesisatın yapıldıgı zaman kullanılan plastik ürünün ömrünü doldurmasından kaynaklanmaktadır.
sıcak su derecesini 35-40 derece arasına alabilirsiniz problemin devamı durumunda tesisat değişimini tavsiye etmekteyiz