Yine kış geldi ve doğalgaz faturaları kabarmaya başladı. Soğuk günlerde doğalgaz faturasını düşürmenin yöntemleri arasında en önemlisi kombiyi ikide bir kapatmamaktan geçer. 2 saatliğine dışarı çıkacaksınız hemen kombiyi kapatıyorsunuz. Bu düşünce halk arasında yaygın fakat yanlış bir olaydır. Evinize tekrar geldiğinizde kombiyi yeniden açacaksınız. Evinizin istediğiniz ısı değerine gelmesi için kombi sürekli yanacak ve doğalgaz sayacı hızlı biçimde dönecektir. Bu sefer daha fazla gaz yakmanıza sebep olacaktır. Kışın evinizden çıktığınızda uzun süre geri dönmeyecekseniz kombiyi kısık ayarda yine yakmalısınız. Sürekli kombiyi açıp kapatırsanız yüklü doğalgaz faturalarından kurtulamazsınız. Diğer bir yöntem kombinizi sürekli 50 derecenin üzeri sıcaklıkta yakanlar için sıcaklık ayarı olan radyatör vanası kullanmaktır. Adı termostatik radyatör vanası diye satılan ısıyı istediğiniz ölçüde radyatöre veren bu vanalar hastane, okul, banka gibi yerlerde kullanılmaktadır. Evlerde çok fazla kullanılmasına gerek yok diyorum. Çünkü ev içerisinde annelerimiz veya ev hanımları sıcak olduğunda zaten kombiyi kısık ayarda yakıyor. Ama bankaları düşünün görevli kombiyi son ayarda bir yakar bide akşam kapatır. Banka ve hastaneler kadar yüksek ayarda kombinizi yakıyorsanız termostatik vana taktırmanız da yarar var. Hesabınızı bu yöntemle yapabilirsiniz. Başka türlü doğalgaz faturanızı düşürmek isterseniz tesisatınızı temizletebilirsiniz. Isı iletkenliğini iyi bir şekilde sağlarsanız faturalarınız da düşüşü görürsünüz.
Doğalgaz faturaları kış aylarının kabusu. Kışın gelen yüklü faturaları düşürmeyi kim istemez. Bacalı cihaz kullananlar sonbahar aylarında muhakkak baca temizliği yaptırmalı.
Doğalgaz yakıcı cihazların, en az yılda bir kez yetkili servisleri tarafından bakımları yapılmalı.
Radyatörün önü açık tutulmalı, üzeri perdelerle örtülmemeli, çamaşır kurutmak için kullanılmamalı.
Radyatör arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli, termostatik vana takılmalı.
Kombi, her zaman aynı ayarda değil dışarının ısısına göre, evi ısıtacak minimum ayarda kullanılmalı.
Sıcak su kullanımında, sıcak su ısı ayarı kombiden yapılmalı.
Merkezi sistem kullanıcıları sonbahar aylarında brülör ve kazan bakımını yaptırmalı.
Kazan dairesi temiz tutulmalı, nem ve tozdan arınmış olmalı.
Kazandan çıkan sıcak su boruları ve vanalarına ısı yalıtımı yapılmalı.
Kazan dairesi havalandırma menfezleri kesinlikle kapatılmamalı.
Kazan dairesi başka amaçlar için kullanılmamalı.
KAYNAK: İGDAŞ`ın internet sitesi.
Sadece bir petek kullanmak faturayı nasıl etkiler en az kaç petek açılmalıdır ?
Peteklerin hepsini açmak mümkün değil ise en az iki petek çalıştırmak kombiyi rahatlatacaktır. Doğalgaz faturasını düşürmek için bir petek çalıştırmak faturayı düşürmez.