Kalorifer tesisatında ısıtma performansı düşüklüğü ve artan faturaların sıkça karşımıza çıkan nedenlerinden biri de kalorifer peteklerinin hava yapmasıdır. Peteklerde biriken hava zamanla artarak sıcak suyun dolaşımını engellemektedir. Bu sebepten dolayı kombinizin ısıtma performansı düştüğü gibi yakıt faturalarınız da yükseliş gösterebilir. Peki peteklerdeki hava nasıl alınır?
Peteklerde oluşan havayı almak için öncelikle bir adet “purjör anahtarı” veya “düz tornavida” bulmanız gerekir. Peteğin üst tarafında bulunan purjör tapasını, purjör anahtarı veya düz tornavida ile saat yönünün tersine çevirip, sıcak su gelene kadar içeride bulunan havayı boşaltın. Su gelmeye başladığında purjör tapasını yerine takıp tersine çevirerek kapatabilirsiniz. Bu işlemi purjör tapası bulunmayan eski tip peteklerde yapmak için, vana bağlantı rekorlarını gevşeterek alt ve üst kısımlardan hava çıkışını sağlayabilirsiniz.
Avrupa 0212 647 10 10 Anadolu 0216 340 55 55
Peteklerde hava olduğu nasıl anlaşılır?
Radyatörlerinizde hava olup olmadığını anlamak istiyorsanız radyatörün üstünde elinizi gezdirin. Peteğin üst kısmında soğukluk varsa, üst sol kenarı sıcakken sağ kenarı soğuksa veya tam tersi bir durum söz konusuysa o petekte hava var demektir. Yalnız şunu unutmayın ki petekte hava olunca üstler ısınmaz. Eğer peteğin altı ısınmamışsa hava ile alakası yoktur. Hava olduğunda ya tamamı soğuk olur ya da sadece üst kısımları. Hava olduğuna kesin emin olduysanız yapılacak iş bellidir. Kaloriferin havasını almanız gerekmektedir.
Radyatörden hava almak için aşağıdaki malzemeler olması gerekir.
Radyatörden hava almak için aşağıdaki malzemeler olması gerekir.
Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Purjör tapası resimde görüldüğü gibi purjör tapası radyatörün sağ veya sol üst tarafında yer almaktadır.
Anahtar veya düz tornavida ile saat yönünün tersine anahtarı çevirerek petekte olan havayı atabilirsiniz. Bu işlemi, anahtarı yavaş yavaş açarak yapınız. Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğinizde hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar. Su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın. Bu işlem tamamlandığında peteğinizin havası alınmış olacaktır. Ancak radyatörden hava gelmeden direk su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur. Hava aldığınız halde, peteğiniz hala ısınmıyor ise petek temizliği hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Not: Alurad veya alüminyum radyatörlerde, petek havası almak için, kombi çalışır durumda sıcak su gelene kadar hava almanız gerekebilir.
Radyatörlerin havası nasıl alınır?
Radyatörünüz tesisata bağladıktan ve devreye alındıktan sonra içinde hava oluşabilir. Bu durumda radyatör ısınmaz ve verimli çalışmaz. Radyatörünüzün içindeki havayı alabilmek için, purjör tapası içinde bulunan plastiği elinizle döndürerek deliğin aşağıya doğru gelmesini sağlayınız. Purjör deliğinden su geleceği için altına derin bir kap koymayı unutmayınız. Purjör vidasını düz bir tornavida ile gevşetiniz. Bu durumda purjör deliğinden hava çıkmaya başlayacaktır. Purjör deliğinden su gelmeye başlayınca radyatörünüzün içindeki hava boşalmış demektir. Purjör tapasını düz bir tornavida ile aksi yönde çevirerek sıkıştırınız.
PETEKLERİN HAVASINI ALMAK
Bir radyatörün hava yapıp yapmadıgını anlamak için, öncelikle kalorifer peteğine karşından bakıldığında, sağlı sollu, ısınma problemi olması gerekir. Ayrıca az ısınan peteklerde reglaj ayarı yapabilirsiniz.
KOMBİ ÇALIŞIRKEN PETEK HAVASI ALINIR MI?
Öncelikle peteklerin hava yapıp yapmadığını anlamak gerekir. Bazen petek hava yaptı sanılarak peteğin suyu boşaltılır ve tekrar doldurulduğunda hava yoksa bile içine hava girmiş olur durum daha da kötü hale gelir. Petekte hava varsa üst kısımlarında soğukluk görülür. Altı ısınmayan bir petek hava sorunu olduğu için değil kirlendiği için ya da sistemde devir daim problemi olduğu için bu sorunu yaşatır. Kalorifer peteğinde hava problemi olduğu tespit edildikten sonra havası alınır. Hava alma esnasında sıkça sorulan sorulardan biriside kombi çalışırken petek havası alınır mı sorusudur. Evet kombi çalışırken petek havası alınır. Fakat bir kişi de hava alma sırasında kombiye su takviye ediyor olmalıdır. Hava alınırken purjör birden açılmamalıdır. Yavaşça çıkarılan hava aynı oranda kombiden su basılarak takviye edilmelidir. Eğer havayı birden boşaltırsak ya da suyu aniden sisteme basarsak kombi kendini kapatır ve arıza konumuna geçer. Arıza konumu çok önemli bir husus değildir. Kombiyi tekrar kapatıp açtığımızda tıpkı eskisi gibi çalışmaya başlar. Kombi servisleri kombinin kapatılıp havanın kapalı konumda iken alınmasını tavsiye ederler. Kombinin herhangi bir zarar görmeyeceğini bilseniz de siz yinede kombi kapalı konumda iken havayı almayı deneyin.
Döküm Peteklerin Havası Nasıl alınır
Döküm petekler eski tip petekler olduğu için bazılarında hava alma purjörü olmayabilir. Purjör olanlarda da çok fazla boyandığından purjör tapasını kullanamayabilirsiniz. Boyadan dolayı hava alma purjörü dönemez ve delik tıkalı olduğu için hava çıkamaz. Bu gibi durumlarda, döküm petekler için satılan tapa şeklinde, peteğin üst yan tarafına sıkılan purjörler olur. Büyük malzemecilerde bulunabilen bu projörleri peteğin eski tapasını söküp onun yerine sıkarak peteğinizin havasını alabilirsiniz.
Peteğin vana taraf ısınır diğer taraf(yarısı) bu durumda soğuk kalır.
Isınan radyatörde (petekte) hava olmaz.
Eğer hava yapmışsa, sağ ya da sol üst taraftaki, prüjör, bir prülör anahtarı ya da tornavida yardımıyla hafifçe açılır. Hava çıkartıldıktan sonra tekrar sıkılır ve başka bir aksaklık yoksa ısınması beklenir.
Eski tip döküm radyatörlerde bazen hava alma prüjörü olmadığı görülmektedir. Bu durumda da bir kalorifer tesisatçısı çağırmanız gerekmektedir. Tesiscatçının yapacağı işlem ise, üst kenardaki döküm kör tapayı sökerek, hava prüjörlü bir tapa takmak olacaktır. Bu işlem yapılamaya başlamadan önce ise, sistemdeki su basıncı mutlak suretle alınmalı ve muhtemel su sıçramaları ve kirlenmeler önlenmelidir.
Peteklerde Hava Neden Oluşur
Isıtma tesisatının veriminin düşmesine neden olan kalorifer peteklerinde hava oluşumu birkaç farklı nedene dayansa da ana sebep kalorifere su alımı sırasında içeri hava kaçmasından kaynaklanır.
- Özellikle yeni yapılan ısıtma tesisatlarında boruların içinde kalan havanın radyatör peteklerinde toplanarak sıkışma yapar.
- Isıtma tesisatına su değişimi esnasında su çıkış kanalından gelen hava sıkışma yapabilir.
Radyatör Petek Temizliği
Bazı durumlarda peteklerin hava sorunu olmasa da ısıtma yapmayabilir. Eğer peteklerinizin alt tarafı ısıtmıyorsa peteklerinizin temizlenmesi gerekebilir. Kalorifer peteklerinin içinde biriken toz yumakçıkları, çamurlaşmış pislikler, bakteriler ısı döngüsünü engeller ve istediğiniz sıcaklığa ulaşamazsınız. Bu nedenle petek temizliğini ve bakımını ihmal etmeyiniz. Petek ve radyatör temizliğini, peteklerinizi yerinden sökmeden kimyasal solüsyon ve petek temizleme makinesi yardımıyla temizliyoruz.
Peteklerin alt kısımları soğuk ise tesisat temizleme işlemi yapıldıktan sonra radyatör musluğunun bağlı bulunduğu rekor yavaş bir şekilde gevşetilerek içeride sıkışmış olan hava dışarıya çıkacaktır. Bu işlemi yaparken etrafın kirlenmemesi için radyatör vanasının altına ince bir leğen yerleştirin. Kalın havlu tipi bez hazırda bulundurun ki parkeye damlama olursa etrafa fazla su yayılmasın. Peteğin içerisinden siyah su ya da paslı kahverengi su geleceğinden ötürü hemen damlayan yeri silmeniz gerekir. Aksi takdirde leke kalacaktır. Alt kısımdan hava işlemini genelde gidiş ve dönüş vanalarını aynı yöne bırakılan peteklerde uygulamanız doğru olur. Aynı hizada petek vanaları olduğu zaman peteğin içerisinde hava sıkışması meydana gelmektedir.
Yerden Isıtma Sistemlerinde Havası Nasıl Alınır?
Yerden ısıtma sistemlerinin içi tamamen boşaltılıp yeniden su doldurulduğunda hava yapmaktadır. Genellikle bu sistemlerin kolektör bağlantısında hava birikmektedir. Kolektör bağlantısının üstünde bulunan hava alma vidasını saat yönünün tersine çevirerek su gelene kadar beklenmelidir. Paslanan vidaları açmak için pense kullanmanızda yarar var. Hava problemini sürekli yaşayanlara kolaylık olması açısından kolektörün sağında bulunan tapanın yerine otomatik hava purjörü taktırmaları daha yararlı olacaktır. Kullanım süresi 5 yıldan daha fazla olan ısıtma sistemlerinde tesisat temizliği yaptırmaları faydalı olacaktır. Yerden ısıtma temizliği hakkında daha detaylı bilgi almak için burayı tıklayın.
Ustam yeni teslim aldığım dairemde petekler sıfır demirdöküm merkezi sitem, teknik servis peteklerin açılışını yaptı ilk ay problem yaşamadık daha sonraki süreçte peteksol vana tarafı sıcak sağ taraf soğuk teknik ekip geldi havasını aldı 2 dk içinde ateş gbi yanmaya başladı. bi süre sonra petekleri kapattım tekrar actıgımda yine aynısı oldu, ben havasını almaya başladım yogun bir hava geliyor sonra su akıyor petek 1dk içinde cayır cayır yanıyor 1 saat sonra tekrar kapattım deneme amaclı yarım saat sonra bidaha açtım ve yine aynısı oldu. Bitaraf sıcak bi taraf soğul Hava alınca düzeliyor saniyeler içinde ateş gbi yanıyor. kapatıp açınca yada ısıyı kısıp yükseltince sol taraf ısınıyor sag taraf buz gbi petek acık konumda iken şırıl şırıl ses geliyor bazen
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Tesisatınızda kapattığınız zaman merkezi sistem olduğundan dolayı hava oluşuyor. Peteklere otomatik hava purşörü taktırarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. SAYGILARIMIZLA
Ustam yenş teslim aldığım dairemde petekler sıfır demirdöküm merkezi sitem, teknik servis peteklerin açılışını yaptı ilk ay problem yaşamadık daha sonraki süreçte petek sol taraf sıcak sağ taraf sıcak teknik ekip geldi havasını aldı 2 dk içinde ateş gbi yanmaya başladı bi süre sonra petekleri kapattım tekrar actıgımda yine aynısı oldu ben almaya başladım yogun bir hava geliyor sonra su petek 1dk içinde cayır cayır yanıyor 1 saat sonra tekrar kapattım denem amaclı yarım saat sonra bidaha açtım ve yine aynısı oldu. Hava alınca düzeliyor saniyeler içinde kapatıp açınca yada ısıyı kısıp yükselyitince sol taraf ısınıyor sag taraf buz gbi
merhabalar yeni kalorifer sistemlerinde meydana gelen bir problem ile karşılaşmışsınız bu durum düzelebilen bir problem olup zaman içerisinde ortadan kalkmaktadır
Merhaba, merkezi sistem en üst katta oturuyoruz. Evde aynı borudan su alan 2 petek hiç ısınmıyor, alt kattan bunlara gelen boruda soğuk, şimdi bu durumda sorun alt katlarda mı yoksa direk merkezi sistemde mi acaba? Diğer petekler farklı borudan alıyorlar suyu ve ısınıyorlar. Teşekkür ederim
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Eğer diğer hatlar ısınıp tek hatta ısınma sorunu varsa bu merkezi sistemden kaynaklanmaktadır. Bunun için bina yöneticiniz ve kazan sorumlunuz ile görüşebilirsiniz. SAYGILARIMIZLA
Merhaba usta,
Benim bir sorunum olacak. Merkezi ısınma sistemi olan bir apartmanın en üst katındayız ve dairemiz içinde vanaların olduğu yerde yukarı doğru uzayan iki boru ve uçlarında da purjör var. Hava çıkışı olsun diye uçlarını baya gevşek bırakmıştım ancak havayla birlikte su da çıkmış. Şimdi tamamen sıkıştırdım. Purjörün otomatik mi manuel mi olduğunu bilmiyorum. Belki otomatik de olabilir. Bir hafta sonra hava birikince çok hafif gevşetip hava fıslama sesi duyunca o şekilde bıraksam acaba ilerde tekrar su çıkışı olur mu? Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?
iyi günler mustafa bey merkezi sistem binalarda hava purjörleri genel olarak otomatik olmakla beraber eski binalarda manuel purjörlerde görülmektedir.
manuel purjörlerde hava bitiminde hemen kapatılıp suyun dısarı akmasını engelleyebilirsiniz
merhaba kolay gelsin yeni taşındığım ev merkezi sistem doğalgazlı bi ev bu ev yaklaşık 2 sene boş kalmış merkezi sistem olduğu halde ev sahibi kirlenmesin diye dairedeki vanaları kapatmış ilk başta petekler hiç ısınmıyordu daha sonra hava vardır dediler almaya çalıştım aynı anda hem hava hem su geliyor hava sesini duyabiliyorum peteklerden kova kova su aldım diyebilirim normale döndü bir ay sonra tekrar ısıtmamamya başladı petekler bütün yorumları okuyorum petekte hava varsa hava biter su gelince tamam yazıyor benimkinde direk su akmaya başlıyor yardımlarınızı bekliyorum
iyi günler mustafa bey merkezi sistem ile ısınan dairelerde ısınma problemleri genel olarak görülebilen bir arızadır nedeni sistem içerisinde dolanan kalorifer suyunun içerisinde bulunan torturların ve kirlerin olmasıdır.
kalıcı ısıtma için belli aralıklar ile bina geneli olmak kaydı ile temizlik yapılıp tortu ve kiri sistem dısarısına atmak gerekir
Merhaba petekler az ısıtıyo diye düşünüp havasını almak istedim ama direk su çıktı su çıkınca ne oluyor anlamadım içinde hava yok bi sorun yok demek mi oluyo bu??
Merhaba, su geldiyse hava yok demektir. Isınma problemi kombiden yada sistemin kirli olmasından da kaynaklanabilir.
Merhaba;
Eski tip dokum radyatorlu merkezi sistem isitmali bir evde ikamet ediyoruz.Gecen yil isi pay olcer sistemine gecildi.daire en ust katta ve hergun farkli farkli peteklerden hava almam gerekiyor.Bunu. İle ilgili bir oneriniz var midir?Ortalama maliyet konusunda bir fikir verebilir misiniz?
İyi günler Erman Bey. Kullandığınız sistem merkezi sistem ve ısı pay ölçeri kullanıyorsunuz. Isı payölçer sisteminin hava ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Yani peteklerde hava yapmasına neden olacak bir durum yok. Muhtemelen sistem hava yapıyor ve sizinde peteklerinizde hava oluşuyor. Bu durumun çözümü için şöyle bir şey yapılabilir. Binanın en üst katına otomatik purjör takılırsa tüm havayı kendiliğinden atar ve siz de uğraşmamış olursunuz.
Benim peteklerim hiç ısınmıyor ne yaptıysam olmadı peteklerin hiç birinde hiç bir yerinde ısınma olmuyor sıcak su veriyor bütün ayarları kış ayarında kombi yanıyor peteklerde çalışıyor gösteriyor ama ısınma yok.
İyi günler Osman Bey. Peteklerinize hiç sıcaklık gelmiyorsa yüksek ihtimalle peteklerin içinde hava olabilir. Peteklerin içinde hava yoksa ters bağlantı olma ihtimali yüksek. Ters bağlantı var ise genede üstte altta iyi ısınmaz. Bunların kontrolünü yaptırmalısınız efendim. Bunlarda sorun yok ise eğer kombi ile alakalı bir problem olabilir ya da tesisatın kaynaklarının birinde bir daralma. Kombide sorun olmak ihtimalide yüksek. Petekleri ıssıttığını zannedip hemen kapanıyot muhtemelen. Servisinizlede görüşüp konuyla ilgili detaylı bilgi almanızda fayda var.
merkezi ısıtma kaloriferli evde oturuyoruz petekler demirdöküm sıfır yeni üst taraflar sıcak alt taraflar soğuk her gün peteklerin havasını almamıza rağmen birtürlü peteklerin alt kısımları ısınmıyor sorun nedir acaba?
İyi günler Ümit Bey. Yaptığınız işlemin size ve peteklere hiçbir faydası olmayacaktır. Boşuna havalarını almayın sürekli. Çünkü hava sürekli olacak bir şey değil bir kere aldığınızda uzun zamanda götürür zaten sizi. Merkezi sistemler genelde sorunlar ana borudan kaynaklanıyor. Eğer bununla alakalı bir problem varsa genel bir temizlik yaptırmanız gerekir. Şayet böyle bir durum yoksa dairenizin içinde peteklerinizin dibinde oluşan tortuyu temizletmeniz gerekir. Bununda makine ile hava ve su yardımı ile olması gerekir. Temizlikten sonra havalarının alınıp kontrolünün yapılması gerekiyor. Bunun dışında yanmamasının başka bir nedeni olamaz
Merhaba merkezi sistemli bir apartmanda en üst katta oturuyoruz peteklerimiz döküm sürekli hava oluyor hergün hava almamız gerekiyor tavana doğru çıkan ana borularda otomatik hava alan başlıklardan takılı ama çare olmuyor anahtarla petek başından hava almamız gerekiyor sürekli su basılmışken yapılabilcek nişey var mıdır teşekkürler
Mustafa bey hava probleminin çözümü çok basit aslında uygulama doğru fakat otomatik hava purjörü seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken malzemenin kaliteli olması gerekir. Sizin taktığınız hava purjörlerinden mutlaka dışarı hava atmıyordur. Hava purjörlerinin her sene mutlaka bakımı yapılması gerekir. Hava atan yer iğne deliğinden daha küçüktür, kireç kapattığında hava çıkışı sağlanamaz. SPIROTECH marka hava purjörü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Uzun süreli kullanımlarda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Selam ustam
Ben peteklerin havasını aldım ancak kombini içinden şarıl şarıl su sesi geliyor. Araştırdım tesisatta hava olduğunu öğrendim. Bu havayı petek harici bi yerden almammı gerekiyor acaba. Şimdiden teşekkürler.
İyi günler Cengiz Bey. Çok ufak bir ihtimal ama genel itibari ile hava petekten alınır sadece. Bazen kollektörlerinizde hava yapabiliyor tabii dairenizde varsa bu durum geçerli bunun dışında son olarak sadece kombinizin pompası hava yapmış olabilir. Bunun içinde bir kombi servisinin gelip detaylıca bakması gerekiyor. Bu hususta bizim yapabileceğimiz pek bir şey yok.
Ustam banyo da bulunan havluluk petegin üst kısmi soğuk onun havası nasıl alinanılır
Yorum yazdığınız bu sayfada hava nasıl alınır adlı bi video muz var. Videodaki hava alma purjörü denilen tapanın aynısı havlupan peteğin üzerinde de bulunuyor. Aynen videodaki gibi havayı alabilirsiniz.
Resimlerde gösterdiğiniz gibi purjör tapasından peteğin havasını almaya çalıştım fakat tornavida ile açamadım. Peteklerin havasını almak için kullandığınız purjör anahtarını nereden satın alabilirim.
merhabalar pürjör anahtarlarını en yakın nalbur yada tesisatcıdan temin edebilirsiniz
Kışa girmeden kombinin bakımını yaptırayım dedim. Eve gelen tamirci sağolsun peteklerin havasınıda aldı. Petekleri yıkatmam gerektiğini söyledi. Fakat fiyatı pahalı bulunca sizlere bir danışmak istedim. Evimizde toplam 7 petek bulunuyor. Kaç paradan temizliyorsunuz.
merhabalar oturdugunuz ilçe semt neresi acaba?
istanbul içi bir muhittemi oturmaktasınız ?
detaylı temizlik bilgisi ve fiyat için lütfen cağrı merkezini arayınız
Peteklerin havasını almak için uygulanacak en iyi yöntem kombiyi 5 dakika boyunca çalıştırdıktan sonra evde bulunan en yüksek radyatörden havayı dışarı atmak gerekir. Bu işlem tüm petekleri tek tek dolaşmaktan sizleri kurtarır.
İki katlı evde 11 radayatör var. Borular kömürlü sisteme göre yapılmış ama hiç kullanılmadan 35 lik kömbi takılmış. Problem en üst orta odada otamatik purjör olmasına rağmen odanın ilk ısınmaya başlamasında tak tak ses geliyor. Radyatör ısınınca bu ses gidiyor. Petek ısınıyor ama bu sesin petek içerisinde oluşan havadan oluştuğunu tahmin ettik. Yeni otamatik purjor alıp taktık (ECA) ve borları sıkıştırdık. Bir kaç gün sonra yine aynı ses başladı. Ne yapmamız lazım? Başka marka otamatik purjor mü alalım yoksa boru bağlantılarında hava alan yer mi var? Çatıya gaz boşaltıcı bir küre yapılmamış. Cevap verirseniz çok memnun oluruz. Şimdiden teşekkürler.
o radyatörü değiştirmeniz yeterli olacaktır. Odalarda bulunan başka bir petekle ses yapan peteğin yerini değiştirin sorun düzeliğinde yeni bir petek alıp sorunlu yere montajını yapabilirsiniz.
Merhaba benim peteklerin havasını almama rağmen alt tarfları pek ısıtmıyor sanrım peteklerin temizlenmesi lazım ücreti ne kadar olur gaziosmanpaşada oturuyorm
Petek temizliği ücreti standart bir daire için 150 TL’ dir.
Peteğin altı soğuk havasını aldık ama yine aynı gelen su çok temiz
s a ..yeni taktırdım kalorifer sistemini ilk bi kac gün güzel ısıttı ama sonrasın da alt ksımları sıcak o kısmdan sonrası yani üste dogru ılık. bu sebebden hava oldugunu düşündüm peteğin purjör anahtarıyla acdıgımda ne hava ne dee su geldi buna anlam veremedim ne olmuş olabilir ki veya neyapmam gerekiyo tesekkürler ???
Belki yapım aşamasında boruların içine yabancı maddeler karıştıysa kombinin filtresini tıkayabilir. Kombinin filtresini açıp tekrar temizleyin. Düzelmediğinde radyatörlere giden boruların çapını büyütün kesin düzelir.
Kolay gelsin, otomatik hava purjörü nü peteği takmamız uygun olur mu?
Teşekkürler
Bazı peteklerden sürekli hava almak gerekebilir, böyle durumlarda otomatik hava purjörünü peteğin hava alma deliğine montaj edebilirsiniz.
Merkezi sistem kaloriferli evde oturuyorum hergün hava almadan peteklerim ısınmıyor ne yapmam gerekir hava almaktan kurtulmak için
Petekleri ısıtan ana boruların en tepesine otomatik hava purjörü takılarak sürekli hava almak zorunda kalmazsınız. Sürekli peteklerin içine hava dolmasının sebebi kazan dairesinde bulunan pompalar güçlü olduğu için suyu hızlı bir şekilde üst katlara pompalar. Alt kat daireler radyatörleri kapattığında ya da kısık seviyeye aldıklarında sistem hava yapar.
merhaba
Kombi ve petekler takılalı daha 1 yıl oldu. Geçen kış yaktık sadece. toplam 6 tane petek var.Takıldığı andan itibaren 1 odada peteğin ısınma problemi var , neredeyse hiç ısınmıyor. ve bu petek kombiye en yakın olan petek. 1 petek de üstü sıcak sayılır ama alt kısımları soğuk. Diğer peteklere el değmiyor çok sıcak. .Yani 1 yıl olmasına karşı petekteki kirlilikten mi yoksa yanlış tesisat nedeniyle mi bu sorun olur? kombideki suyu boşaltıp tekrar su bassak sorun çözülür mü?
teşekkürler
Merhaba,
Airfell marka kombiye 1.5 bar su bastigimda calisarak bari artinca 3e kadar cikiyor ve kombi altindan damlatmaya basliyor. O yuzden maksimum 1 basiyorum. Bu durum normal mi? Petekler yeni ve hava problemi yok. Tek tek kontrol ettim. Tesekkurler.
Kombilerin çalışma basıncı ortalama 1,5 ile 1,8 arasında değişiklik gösterir. Siz kombinin su vanasını kapattığınızda hala kombiye su doluyor ise bu durum normal değildir. 3 bar kombinin güvenlik seviyelerini aştığı için emniyet ventilinden fazla suyu dışarı atar. Bu durumun ortaya çıkması yani su akması normaldir.
Benim evde 9 tane petek var yatak odasındaki radyatör eskisi kadar ısıtmıyor. Bilgisayarın karşısına geçip peteklerin havası nasıl alınır diye araştırma yapınca sizin sayfanızı okudum yazılan her şeyi yaptım fakat bir türlü ısıtamadım sizce neden olur?
Eskisi kadar ısıtmayan peteklerde kirlilikten dolayı ısıtma problemi yaşanıyor. Hava almaya gerek yok sorunun sebebi belli aşırı tortu suyun akış hızını bozduğu için en sondaki peteğe sıcak su yavaş gidiyor. Petekleri düzgün bir şekilde yıkama yaptırdığınızda sorun düzelecektir. Burada önemli olan temizlik sırasında işçiliğe dikkat etmeniz. Maalesef çoğu firma ve şahıslar petek temizliğini kulaktan duyma bilgilerle yapmaya çalışıyor. Bu sorun üzerine çok çalışmış deneyimli usta bulmanız şart.
Merkezi sistemde hava alınırken bar ayarını nasıl yapacağız? Dairede kombi yok sonuçta.
Merkezi sistemde genelde havq olmaz fakat radyatörden direk hava alabilirsiniz.
hava alım işlemi kombiden otomatik olarak yapılamaz mı
Evimiz merkezi kömürlü kalorifer sistemi ile ısınıyor. Fakat her kış başlangıcında 3-4 gün bazen 1 hafta petekler ısınmıyor. Son katta oturuyoruz. Peteklerden kovalarca su alıyoruz ama peteğin en üst kısmı ısınıyor, gerisi buz gibi kalıyor. Sebebini bir türlü bulamadık. Şimdiden teşekkürler.
peteklerin havası alınırken kombi çalışması gerekir mi? Bu sorunu çözmek için hava alma anahtarınızın olması yeterlidir. Peteğin içerisinde su dönüşümü yapılırken kombinin havası daha iyi alınır
Özcan bey bu konuya açıklık getirdiğiniz için sağolun. Fakat kombi çalışırken peteklerin havasını almak yerine kombiyi kapalı konuma alıp hava almak daha doğru bir uygulama olacaktır. Zira kalorifer peteklerinde su dolaşırken sürekli hava almak zorunda kalınabilir.
döküm radyatörlerimiz tıkalı hava da gelmiyor suda gelmiyor bu kış ısınamadım bu işlerle ilgilenen arkadaşlar varmı teşekkürler
Petek temizliği yapıyoruz ancak peteklerin ömrü bittiyse değiştirmeniz gerekecektir.
dairemdeki radyotörlerin belli kısımlarının ısınmaması üzerine internetten arastırma yaptıgımda ilk önce randyatör içindeki havadan kaynaklı olabileceği yada kirlenmeden kaynaklı olabileceğini istanbul tesisatın makalelerinden öğrendim
nalburdan aldığım hava alma aparatı ile peteklerin hava purjöründen havalarını boşaltıp peteklerimi teker teker kontrol ettim suanlık bir sıkıntı yok inşallahda olmaz